Zašto zec drhti?

Zašto zec drhti?
Sadržaj

Verovatno ste primetili bezbroj različitih ponašanja zečeva. U divljini, zečevi su plen drugih životinja, pa je njihov govor tela zasnovan isključivo na instinktu. Pomoći će vam da razumete vašeg ljubimca, ako razumete njegov govor tela. Znakovi poput tresenja, trzanja i drhtanja daju vlasniku do znanja da li je zecu neprijatno.

Najčešći uzroci drhtanja su strah, nervoza i stres. Manje očigledan uzrok drhtanja je vrućina, jer zečevi ne podnose dobro visoke temperature. Ako vaš zec leži na boku i trese se, to bi moglo biti zbog problema sa varenjem (GI zastoj). Takođe, možda je progutao nešto toksično.

Štucanje se kod zečeva obično meša sa drhtanjem, ali retko je razlog za zabrinutost. U mnogim slučajevima moraćete da pazite na druge fizičke simptome, kao što je grebanje (u slučaju grinja), da biste utvrdili osnovni uzrok nelagodnosti vašeg kunića.

Zašto se moj zec trese?

Zec se može tresti iz više razloga. Srećom, neki od njih su manje uznemirujući od drugih. Štucanje je bezopasan uzrok drhtanja kod zečeva. Zec takođe može imati male grčeve svaki put kada štuca. Stres od štucanja može izgledati uznemirujuće, ali neće naštetiti zecu.

Dok štucanje traje manje od 20 minuta, to nije razlog za zabrinutost. Ako vaš zec često štuca, proverite čime ste ga nedavno hranili. Krivac je možda nešto novo u ishrani vašeg zeca.

Drhtanje zeca je ozbiljno ako on trpi bolove. Zečevi su na dnu lanca ishrane. Oni imaju izrazito razvijenu veštinu skrivanja znakova bola ili slabosti kako bi izbegli lov.

Zec može drhtati iz brojnih razloga – neki su potpuno bezopasni, a neki su razlog za brigu (freepik.com)

Zec se može tresti u pokušaju da obuzda bol. Da biste proverili da li vas zec trpi bolove, nežno dotaknite njegovo telo da biste videli da li reaguje na dodirivanje određenog dela tela. Možda ćete morati da pipnete razne delove tela da biste otkrili povredu ili da pipnete stomak da biste proverili da li ima gasove.

Zečevi se tresu kad je vruće

Suprotno uveženom mišljenju, zečevi bolje tolerišu niske temperature od visokih. Zec ima fizičke karakteristike, poput gustog krzna i stvaranja debljeg masnog sloja u telu kako bi preživeo hladno vreme. S druge strane, toplota će verovatno učiniti zeca bolesnim.

Temperature preko 26 ° C izazvaće kod zečeva uznemirenost. Zbog visokih temperatura vaš zec će takođe drhtati ili se tresti. Drhtanje na vrućini može zvučati kontradiktorno, jer je drhtanje prilagođavanje za suočavanje sa hladnim temperaturama. Međutim, zečevi su različiti.

Tokom perioda velike vrućine, zec može čak da dobije toplotni udar. Ako se ne leči, vaš zec može imati grčeve i umreti. Kod ljudi toplotna iscrpljenost dovodi do mnogih simptoma, poput vrtoglavice. Na žalost, zečevi ne mogu da regulišu telesnu temperaturu znojenjem.

Zečevi se u velikoj meri oslanjaju na vazodilataciju (širenje krvnih sudova) za regulaciju temperature. Tačnije, šire krvne sudove u blizini ušiju. Ovo objašnjava zašto vaš zec možda odmahuje ušima ili odmahuje glavom i trči.

Odmahivanje ušiju ili odmahivanje glavom tokom trčanja način je na koji zečevi mogu da regulišu temperaturu tela kada se pregreje. Toplotni udar može biti fatalan za zečeve. Ostali simptomi toplotnog udara kod zečeva uključuju:

 • Crvenilo ušiju
 • Obilato slinjenje
 • Zadihanost
 • Letargija
 • Sporo kretanje
 • Zbunjenost
 • Konvulzije

Kako tretirati toplotni udar kod zečeva?

Ako vaš zec pokazuje znake toplotnog udara, vaš cilj treba da bude smanjenje njegove temperature.

Zeca na otvorenom treba odmah uneti unutra i držati ga u hladnoj sobi. Ostavite hladan oblog, jastuk i vlažni čaršavu blizu vašeg zeca. Ako zecu smeta toplota, približiće se hladnijim predmetima ili površinama kako bi se osećao bolje.

Takođe možete pokušati nežno da pokvasite uši svog zeca čistom vodom. Nikada nemojte u potpunosti potopiti ili okupati zeca jer to može izazvati ozbiljnu nevolju, srčani zastoj i smrt zečeva.

Ako vaš zec ne prestane da odmahuje glavom ili drhti ili ako i dalje pokazuje znake iscrpljenosti, odvedite ga odmah veterinaru. Nikada ne pokušavajte da smanjite temperaturu vašeg zeca prebrzo (na primer, ledom) jer ovo može ozbiljno naštetiti vašem ljubimcu.

Zečevi se tresu kada su uplašeni

Normalno je da zec zadrhti kad se uplaši. Lako je reći kada se zec uplaši po govoru njegovog tela. Često će zečji nos takođe vibrirati u stresnim situacijama.

Zečevi se plaše iz mnoštva razloga. Na primer, glasni zvukovi. Ako vaš zec pokazuje znake straha, pogledajte njegovo stanište i pazite na druge moguće simptome.

Zečevi drhte kada su uplašeni (freepik.com)

Zečevi koji su hronično pod stresom takođe će verovatno trzati, drhtati ili se tresti. Njihanje boka i klackanje glavom često su znakovi ekstremnog stresa kod zečeva. Neki stručnjaci veruju da je tresenje možda samo umirujuća funkcija kod zečeva pod stresom.

Novo stanište

Zec se može stresati ili uplašiti zbog promene okruženja ili traume. Ako ste svog zeca upravo doveli kući, možda mu nedostaje prethodno okruženje na farmi ili u prodavnici kućnih ljubimaca. Možda mu nedostaju braća i sestre, majka ili drugi prijatelji.

Neželjeno društvo

Neki zečevi koji su navikli da budu usamljeni možda neće tolerisati druge zečeve ili kućne ljubimce u svojoj blizini, pa se stoga lako uplaše kada imaju društvo.

Nesterilisani zečevi

Zečevi koji nisu sterilizovani ili kastrirani mogu pokušati da se potuku. Imajte na umu da ovo nije uvek pokušaj parenja. Nesterilisani mužjak zeca može da uzjaše drugog mužjaka da bi potvrdio svoju dominaciju ili rasteretio svoju nagomilanu seksualnu energiju. To može izazvati stres kod nekih zečeva.

Zec koji je pod stresom ne samo da se trese, već može i prskati urin. Ako ste svog kućnog ljubimca upravo doveli kući, razgovarajte sa veterinarom o tome kako možete da pomognete zecu da se prilagodi novom okruženju.

Štucanje kod zečeva

Ponekad može biti teško reći da li se vaš zec zapravo trese ili štuca, posebno kada su u pitanju dugodlaki zečevi.

Zečevi uglavnom ne jedu prebrzo. U mnogim slučajevima zečevi štucaju kao rezultat gastrointestinalnog problema. Međutim, iako zečevi možda ne jedu prebrzo, lako mogu pojesti prevelike količine ili pojesti previše pogrešne hrane.

Uznemireni stomak je uobičajeno pitanje nakon što se pojede nešto prebogato ugljenim hidratima ili šećerom. Isto važi i za hranu koja sadrži hranljive materije koje možda nisu nužno dobre za njih. To može dovesti do štucanja.

Međutim, tačan uzrok štucanja je i dalje misterija. Međutim, neke teorije sugerišu da je štucanje možda rezultat grčeva u respiratornim mišićima. Štucanje je retko razlog za zabrinutost kod zečeva.

Ako vaš zec štuca, umirite svog ljubimca nježno ga mazeći. Dodirnite zečeve uši, nos i stomak da biste nežno olakšali njegovo varenje i disanje. Nemojte to raditi previše čvrsto ili agresivno jer možete povrediti životinju.

Vaš zec takođe možda brzo diše, pa pokušajte da prepoznate njegov uobičajeni obrazac disanja. Ako vaš zec štuca, može da odmahuje glavom ili pomeri uši jedno ka drugom. Ponekad štucanje u teškim slučajevima može prouzrokovati drhtanje celog tela zeca.

Grinje

Grinje mogu izazvati tresenje ušiju vašeg zeca. 

Ušne grinje

Ušne grinje se nalaze u unutrašnjosti uha. One mogu izazvati jaku iritaciju kod zečeva, ali nisu toliko česte kod kunića u zatvorenom. Međutim, grinje možete lako uneti u svoj dom kroz odeću ili obuću i preneti ih kućnom ljubimcu.

Grinje mogu biti jedan od uzroka zašto zec drhti (freepik.com)

Ušne grinje su poznate po tome što uzrokuju prekomerno tresenje glave zeca. Ostali simptomi ušnih grinja kod zečeva uključuju:

 • Stalno grebanje ušiju
 • Upalu unutrašnjeg uha
 • Gubitak dlake na zadnjem delu ušiju

Krznene grinje

Krznene grinje su uobičajene oko proleća kod zečeva. Područja koja su najviše pogođena često su leđa i vrat. Krznene grinje mogu izgledati poput prašine na krznu vašeg zeca. Ako vaš zec boluje od slučaja krznenih grinja, neprestano će grebati pogođeno područje svog tela.

Grinje koje se ukopavaju

Grinje koje se ukopavaju nisu toliko česte kod evropskih zečeva i zečeva u SAD-u. Međutim, neki nesretni zečevi mogu da se zaraze.

Sa grinjima koji se udubljuju, ženka grinja ukopava se u kožu vašeg zeca, polažući jajašca u probušeno područje. Larve se izlegu i nastavljaju da napreduju na telu vašeg zeca. Grinje mogu položiti 5 jaja do 5 puta, a to se može dogoditi u roku od 2-3 nedelje.

Videćete belu prašinu na krznu vašeg zeca ako je zaraženogrinjama. Svaka zaraza grinjama može dovesti do ozbiljne nelagodnosti i stresa kod zečeva. Vaš zec se može tresti jer ga svrbe uši ili zato što se oseća uznemireno. Odnesite zeca odmah kod veterinara na lečenje ako ima neku od gore navedenih vrsta grinja.

Infekcije uha kod zečeva

Kunići mogu dobiti infekcije uha različitog nivoa ozbiljnosti. U većini slučajeva upale uha se javljaju zbog ušnih grinja ili nakupina voska u unutrašnjem uhu. Znaci upale uha uključuju:

 • Odmahivanje glavom
 • Grebanje po glavi

Pazite na promene u ponašanju vašeg kunića. Ako vaš zec odmahuje glavom više nego obično i osećate da to nije normalno, odvedite kućnog ljubimca kod veterinara.

Odmahivanje glavom često je simptom ozbiljnog problema koji nikada ne bi trebalo prepustiti poslednjem trenutku. Ako vaš kunić ima infekciju uha, veterinar će se pozabaviti problemom i propisati kapi za uši.

Drhtanje zbog zastoja u varenju

Ako vaš zec leži na boku i trza se, to bi mogao biti znak gastrointestinalnog zastoja (GI zastoj). GI zastoj (ili zastoj creva) je životno opasno stanje kada se probavni sistem usporava ili isključuje. To dovodi do nakupljanja loših bakterija u crevima, oslobađajući gasove u probavni trakt.

Nakupljanje gasa može biti mučno za kuniće. Jaki bolovi mogu smanjiti spremnost vašeg zeca da jede ili pije. To dovodi do problema, jer će vaš zec izgladneti, a istovremeno će biti jako dehidriran. Sadržaj u crevima vašeg zeca postaje kompaktniji, što mu još više otežava prolazak.

Bakterije i dalje oslobađaju toksine u sistem vašeg zeca, što će na kraju uzeti značajan danak na njegovoj jetri. Bez lečenja, stanje može prouzrokovati otkazivanje jetre.

Zastoj u GI traktu često se javlja kada zec jede pogrešnu hranu. Vaš zec može ležati na boku u pokušaju da oslobodi gasove. Ako ikada primetite da vaš zec leži na boku, proverite da li u stomaku ima znakova nadimanja. Nadimanje i gasovi su čest simptom zastoja GI kod zečeva.

GI zastoj se može sprečiti. Uverite se da vaš kunić ima ishranu koja se na 80-90% sastoji od visokokvalitetne kupovne hrane ili sena. Vaš zec takođe treba da pije puno vode. Obavezno ponudite svom zecu više vode u letnjim mesecima kako biste sprečili pregrevanje.

Kuniće uvek hranite skrobnim povrćem, a voćem sa visokim šećerom umereno ili kao poslasticu. Nikada ne hranite kuniće prerađenim ugljenim hidratima, jer to može dovesti do uznemirenosti želuca i zastoja GI.

Zec je pojeo nešto otrovno

Ako zec unese nešto otrovno (npr. pečurke), početni simptomi će verovatno biti dezorijentacija i nespretnost. Nakon toga često sledi ležanje na boku i tresenje. Ostali simptomi da je zec pojeo nešto otrovno uključuju:

 • Proliv
 • Zadihanost
 • Visoka temperatura

Ako se odmah ne leči, vaš zec može imati napade i uginuti. Vrsta ogrlice protiv buva nazvana Frontline može izazvati drhtanje, jaku letargiju i napadaje kod zečeva.

Bez obzira na uzrok, ako vaš zec leži i preterano se trese, biće mu potreban hitan veterinarski tretman.

Kako sprečiti drhtanje zečeva?

Uzroci drhtanja kod zečeva su brojni. Zbog toga biste trebali održavati celokupno zdravlje svog ljubimca. Sledeći saveti mogu vam pomoći da sprečite uobičajene uzroke tresenja zečeva:

 • Dijeta. Vaš zec treba da jede kvalitetno seno, sa umerenom količinom voća i povrća. Nikada ne prejedajte zečeve voćem ili skrobnim povrćem, jer to može prouzrokovati probavne probleme, poput zastoja u GI traktu.
 • Higijena. Ako ne očistite kavez vašeg zeca, to može kod zečeva da izazove bolest i stres.
 • Temperatura. Držite životni prostor vašeg kunića dalje od direktne sunčeve svetlosti i promaje.
 • Uklonite stresore. Stresori, poput promene temperature ili porodične mačke, mogu smetati vašem zecu. Uklanjanje takvih stresora ili smanjenje izloženosti vašeg zeca njima može pomoći.
 • Rukovanje. Kunići ne tolerišu prekomerno rukovanje i lako mogu doći do stresa kada se njima neadekvatno rukuje. Dozvolite svom zecu da dođe do vas i nemojte ga podizati ako mu se ne sviđa. Nikada ne poležite zeca na leđa, jer to može prouzrokovati anksioznost i paralizu.

Lagomorfi se mogu tresti iz mnogih razloga. Iako su neki uzroci drhtanja kod zečeva ozbiljni i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć, drugi ne. U teškim uslovima ili ako se vaš zec približava svojoj smrti, imaće grčeve (automatske kontrakcije mišića).

Najnovije
Pročitajte još...