13 razloga zašto se vaš pas čudno ponaša

Sadržaj
13 razloga zašto se vaš pas čudno ponaša

Prirodna je naša tendencija da svoje ljudske osobine i osećanja projektujemo na pse – sve dok ne vidimo oblike ponašanja sa kojima ne možemo da se poistovetimo.

Zašto psi “trče” u snu?

Kada psi “trče” u snu, to obično znači da sanjaju, a na sreću to obično nema nikakav medicinski značaj. Zanimljivo je da su studije otkrile da su neke pasmine pasa delovale u skladu sa svojim osobinama tokom sanjanja, poput engleskog španijela koji juri plen. Ako se sve to „trčanje“ tokom spavanja čini preteranim, to bi moglo ukazivati na stres ili zdravstveno stanje. Psi koji previše spavaju mogli bi na taj način iskazivati znake bolesti, zato saznajte koliko psi uobičajeno spavaju.

Zašto psi laju na prozor?

Svaki dan poštar dostavlja poštu, a vaš pas laje. Da li ovo ponašanje pasa jednostavno znači da psi mrze poštare? Lajanje na ljude napolju je zaštitničko ponašanje. Psi na svoju kuću gledaju kao na svoju teritoriju i svako ko joj se približi ili je u blizini predstavlja potencijalnu pretnju, pa laju da bi odvratili uljeza. Svaki put kada poštar dostavlja poštu, vaš pas zalaje i poštar odlazi. Stvara obrazac koji je iznova i iznova ojačan. Iz perspektive psa, on svakodnevno spašava kuću od invazije tako što je oterao uljeza. Ispada da ne cenimo njihov trud.

Lajem na poštara? Bože sačuvaj (freepik.com)

Zašto se psi valjaju u smrdljivim stvarima?

Psi imaju više od 300 miliona receptora njuha u nosu, naspram bednih šest miliona, koliko imaju ljudi. Sa svim tim receptorima, pomislili biste da bi ih orijentacija visokog mirisa odvratila od gnusnih i oštrih mirisa, poput mirisa mrtvih životinja, ali to na pse deluje poput smrdljive vode. Njihova mišljenja o tome šta čini privlačan miris često se razlikuju od naših. Smatra se da je ponašanje koje podrazumeva valjanje u mrtvim ili posebno smrdljivim stvarima možda nastalo kao način prikrivanja mirisa psa, što bi moglo biti korisno za lov.

Zašto jedu odvratne stvari?

Kao i miris, pseći osećaj ukusa se znatno razlikuje od našeg. I jedni i drugi volimo sočan hamburger, ali psima je i trula piletina ili čak povraćka prilično ukusna. Psi su prvobitno evoluirali kao čistači koji jedu ostatke na periferiji ljudskih naselja, a populacije divljih pasa danas još uvek uspevaju da prežive prilično dobro sa manje od idealnih izvora hrane, kao što su smeće, životinje ubijene na putevima i druge neukusne opcije.

Ali zašto se psi ne razbole kada jedu gadnu hranu ili hranu kojoj je istekao rok trajanja? Gastrointestinalni trakt psa može da obradi bakterije i druge zagađivače od kojih bi čovek postao bolestan i često je u stanju da izvuče neku hranljivu vrednost iz “nejestivih” stvari poput izmeta ili povraćke. Prehrambene navike vašeg psa takođe mogu ukazivati na ozbiljno zdravstveno stanje, pa je važno znati zašto vaš pas jede neprehrambene proizvode, poput prljavštine.

I meni je luk odvratan, moja Ružice, pa ga ti jedeš (freepik.com)

Zašto psi traže savršeno mesto za veliku nuždu?

Za to postoje tri moguća razloga. Jedna od teorija je da oni to čine na travi, kako bi imali čisto mesto za obavljanje nužde. Druga je da skeniraju područje kako bi pronašli predatore pre nego što odu. I na kraju, jedna studija je pronašla najzanimljiviji razlog. Studija rađena u Evropi pokazala je da psi imaju tendenciju da se nameste u položaj sever-jug kada vrše nuždu. Još fascinantnije, psi se retko olakšavaju duž trase istok-zapad. 

Zašto psi njuše ljudima međunožje?

Zaista ne morate da se izvinite svom novom prijatelju kada mu vaš pas njuši međunožje – ali svejedno ćete. Razlog zašto vas ne bi trebalo biti sramota zbog ovog ponašanja pasa je taj što psi sakupljaju puno vitalnih informacija kroz nos i najkoncentrisanije izvore feromona u međunožju ili zadnjici bez obzira da li imate dve noge ili četiri. Nije važno da li je u pitanju čovek ili ne. 

Iako bismo ovo ponašanje mogli smatrati društveno neprikladnim, njuškanje anusa ili genitalnih područja drugog psa vrlo je pristojan i normalan način za pozdrav u psećem svetu – slično kao rukovanje za ljude. Stoga nije iznenađujuće da kada upoznaju novog ljudskog prijatelja, mnogi psi idu pravo u prepone kako bi ga dobro onjuškali. To je vid upoznavanja sa vama.

Nemam fetiš, slučajno sam se tu našao (freepik.com)

Zašto su psi agresivni prema nekim psima, a drugih se plaše?

Mnogi psi su zabrinuti ili im je neprijatno zbog interakcije sa drugim psima – to može biti zbog genetike, negativnih prošlih iskustava ili nedostatka odgovarajuće rane socijalizacije kad su bili štenad. Pas može nasrnuti napred i lajati na drugog psa da mu se ne približi; drugi psi mogu da se sakriju ili sklone iza vas, dok neki jednostavno leže u preterano pokornom položaju jer su uplašeni ili im prija situacija. Nije retkost da pas bude oprezan prema drugim psima, ali vrlo prijateljski nastrojen prema ljudima – ili obrnuto.

Zašto psi ližu nožne prste (i ostale delove tela)?

Počnimo sa mestom koje psi najčešće ližu: našim licem. Lizanje lica, posebno oko usta, normalno je prijateljsko ponašanje koje psi često pokazuju prema drugim psima kada se pozdravljaju. Ovo se obično vidi kao pokorni gest – način da se kaže: „Zdravo! Ja vam nisam pretnja! ‘“ Dakle, sasvim je prirodno da pas liže i ljudsko lice. Što se tiče stopala, prstiju i mesta između prstiju: Što je miris jači, privlačnost je veća. To je možda zbog veće koncentracije mirisa u ovim oblastima, što je takođe razlog zašto mnoge pse privlače prljave čarape i prljav veš. Iako je možda normalno da vas pas liže, svakako biste trebali razmotriti razloge zbog kojih ne treba da dopustite psu da vam liže lice.

Jel neko otvorio vrata?? (freepik.com)

Zašto se psi “vuku” na zadnjici?

Komično je gledati kada se pas vuče na zadnjici, ali morate se zapitati zašto to rade i šta ostavljaju na vašem podu. To je siguran znak začepljenih ili zaraženih analnih žlezda. Obično ove žlezde izbacuju svoj sadržaj, smeđu tečnost vrlo oštrog mirisa, kada pas izvrši nuždu. Ali povremeno se mogu začepiti ili zaraziti i teško će se same isprazniti. Da bi ublažili nelagodu, psi zadnjicom udaraju po podu. Ako se problem dogodi, vaš veterinar ga može rešiti ručnim dreniranjem žlezda.

Zašto psi skrivaju stvari?

Neki psi zakopaju svoje blago, dok ga drugi odlažu iza stolice ili ispod hrpe jastuka na sofi. Ovo je čisto instinktivno ponašanje. Oni prate svoje stvari. Kako njihovo blago ne bi ukrala druga životinja (ili vi), oni ga skrivaju i na taj način ga čuvaju. Iako je ovo ponašanje pasa sasvim prirodno, neke pasmine poznate po lovu, poput goniča i terijera, sklone su kopanju i skrivanju, jer plen koji love živi pod zemljom. Jazavci, druga vrsta poznata po skrivanju, možda imaju zalihu igračaka i poslastica sakrivene u uglu psećeg kreveta.

Nisam ti ja sakrio stvari, evo dižem šapu da se zakunem (freepik.com)

Zašto psi trče čim se vrata otvore?

Pas može delovati kao da spava dubokim snom, ali kada se vrata otvore, on je u trenu budan i kreće u sprint do vrata da ih proveri. Ovo ponašanje psa je slično našem ponašanju kada smo iznenađeni – usredsređujemo se da vidimo šta ima. Ali za psa postoji malo više razloga od iznenađenja. Ovo je instinktivno ponašanje samozaštite. Nešto se iznenada i neočekivano pomerilo i oni ne znaju šta bi moglo proći kroz vrata. Neki psi odu i korak dalje i zakorače kroz vrata, jer žele da istraže potencijalne pretnje i odbrane svoj prostor. Niste shvatili da vaš pas čuva “tvrđavu” svaki put kad je sprintao do vrata? Mnogo je tajni koje bi vam vaš pas otkrio, samo da može.

Zašto psi nešto pokupe na ulici i nose tokom šetnje?

To može biti bilo šta, od grane drveta do rukavice koju je neko ispustio. Psi koriste usta na približno isti način na koji deca koriste ruke. Mnogi psi su prirodno znatiželjni prema svetu i ako im je neki predmet zanimljiv, možda će želeti da ga podignu, zadrže ili nose neko vreme. Oni su znatiželjni baš kao i mališani, a neke rase privlače određeni predmeti, kao što mališane privlači njihovo ćebence.

Izvinjavam se, pardon, bilo je jače od mene (freepik.com)

Zašto psima rep uvek ide u levo?

Repovi mogu izraziti širok spektar emocija. Nisko postavljen rep koji maše širokim lukom je prijateljski nastrojen, dok visoko postavljen, ukočen rep može ukazivati na agresiju ili uzbuđenje. Ali zašto psi mašu repom na određenu stranu? Nedavne studije o govoru tela pasa sugerišu da može postojati razlika u tome kako levo i desno bočno mahanje tumače drugi psi, i u tome kako se psi osećaju kada mašu repovima levo i desno. U studiji, psi su ostali opušteni kada su videli slike drugog psa kako maše repom udesno, ali kada su psi videli sliku repa kako vijuga ulevo, to je izazvalo anksioznost. Potrebno je više istraživanja, ali odgovori ukazuju na rep kao ključni komunikator.

Podelite
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Najnovije
Pročitajte još...