Hrana koju mačke ne bi trebalo da jedu

Sadržaj

Mačke su poznate po svojoj izbirljivoj ishrani, ali ponekad nesmotreno ili neinformisano hranjenje može imati ozbiljne posledice po njihovo zdravlje. Raznovrsna ishrana je potrebna za održavanje optimalnog zdravlja kod mačaka, ali postoji niz namirnica koje bi trebalo izbegavati. 

U nastavku ćemo istražiti širok spektar hrane koja može predstavljati ozbiljan rizik po dobrostanje vaše mačke, pružajući dublji uvid u razloge zašto određene namirnice nisu preporučljive. Razumevanje ovih potencijalnih opasnosti može pomoći vlasnicima mačaka da pravilno hrane svoje ljubimce i osiguraju im dug i zdrav život.

Ljudska hrana koja predstavlja opasnost

Ljudska hrana može biti primamljiva, ali neki sastojci u njoj ne dozvoljavaju joj da postane i hrana za mačke jer mogu stvoriti ozbiljan rizik po njihovo zdravlje. Alkohol, često prisutan u nekim domaćim jelima i kolačima, može izazvati ozbiljne neurološke probleme kod mačaka. Ove životinje ne mogu metabolički razgraditi alkohol, što može dovesti do koordinacijskih smetnji i depresije centralnog nervnog sistema.

Drugi potencijalni krivac je ksilitol, zaslađivač često prisutan u žvakaćim gumama, koji može izazvati ozbiljan pad šećera u krvi kod mačaka, što dovodi do insulinskog šoka.

Važno je podvući da deljenje ljudske hrane sa mačkom može dovesti do ozbiljnih posledica. Vlasnici trebaju biti posebno oprezni sa začinjenom hranom koja može uzrokovati iritacije želuca i povraćanje kod mačaka. Održavanje svesnosti o potencijalnim opasnostima ovih namirnica je izuzetno važno kako bi se osiguralo da mačke dobiju adekvatnu i sigurnu ishranu.

Oprez s mlečnim proizvodima

Iako je rasprostranjeno mišljenje da su mačke ljubitelji mleka, većina odraslih mačaka pati od intolerancije na laktozu. Unatoč stereotipima, mleko i mlečni proizvodi nisu nužno sigurni za mačke. Intolerancija na laktozu može uzrokovati gastrointestinalne smetnje, uključujući proliv i bolove u stomaku. Stoga, iako može biti iskušavajuće ponuditi mleko svojoj mački, vlasnici bi trebalo da izbegavaju ovu praksu kako bi izbegli potencijalne nelagodnosti za svoje ljubimce.

Umesto toga, tržište nudi posebno formulisane mlečne zamene koje ne sadrže laktozu i prilagođene su potrebama mačjeg organizma. Pravilno biranje mlečnih proizvoda može obezbediti mačkama ukusan obrok bez rizika od neprijatnih gastrointestinalnih problema. 

Ovaj oprezan pristup hrani dodatno naglašava važnost informisanosti vlasnika o specifičnostima ishrane njihovih ljubimaca kako bi se održalo njihovo zdravlje i i životni vek.

Kosti koje treba izbegavati

Konzumiranje kostiju je prirodno ponašanje za mačke, ali nise sve kosti podjednako sigurne. Kuvane ili pečene kosti postaju krte i lako se lome, čime se povećava rizik od povreda probavnog trakta mačke. Delovi lomljenih kostiju mogu izazvati ozbiljne povrede usne šupljine, ždrela ili čak perforaciju creva.

Posebna pažnja treba se posvetiti kostima od pera koje su često manje i oštrije. Ove kosti mogu se lako zaglaviti u grlu mačke ili prouzrokovati oštećenja na putu kroz probavni sistem. Osim toga, goveđe kosti, koje su često velike i teške, mogu dovesti do problema s vilicom i zubima.

Zbog tih potencijalnih opasnosti, vlasnici bi trebalo da izbegavaju davanje kuvanih kostiju svojim mačkama. Umesto toga, poslastice za žvakanje posebno dizajnirane za mačke, mogu pružiti siguran način zadovoljenja njihove prirodne potrebe za žvakanjem bez rizika od povreda. Pažljivo odabrana hrana će očuvati zdravlje vaših mačaka.

Štetnost određenih vrsta ribe

Iako se riba često smatra ukusnom poslasticom za mačke, neke vrste ribe mogu predstavljati ozbiljan rizik po njihovo zdravlje. Sirova riba, uključujući i one koje možda nalazimo u sushi obrocima, može sadržati bakterije i parazite koji su štetni za mačke. Ova vrsta zaraženosti može izazvati ozbiljne gastrointestinalne probleme, uključujući proliv i povraćanje.

Pored toga, određene vrste morskih plodova, poput tune, mogu akumulirati visoke nivoe žive. Ova teška metalna supstanca može izazvati ozbiljne probleme s nervnim sistemom i bubrezima kod mačaka ako se konzumira u većim količinama tokom dužeg vremenskog perioda.

Zato je važno da vlasnici budu svesni vrsta ribe koje nude svojim mačkama, a ako su nesigurni ili zabrinuti, preporučljivo je konsultovati se s veterinarom kako bi dobili savete o bezbednim opcijama. 

Slatki otrov – čokolada i druge opasnosti

Čokolada, iako omiljena poslastica među ljudima, može biti izuzetno štetna za mačke. Razlog tome leži u prisustvu teobromina, stimulansa koji mačji organizam ne može efikasno metabolizovati. 

Konzumiranje čokolade može uzrokovati povećanje srčane frekvencije, drhtavicu, bolove u stomaku i u težim slučajevima, čak i smrtonosne aritmije. Stoga, treba da budete posebno oprezni da ne ostavljate čokoladne proizvode na mestima gde mačke mogu doći do njih.

Osim čokolade, vlasnici bi trebalo da izbegavaju davanje slatkiša svojim mačkama i drugih slatkih poslastica koje sadrže šećere i veštačke zaslađivače. Ovi sastojci ne samo da mogu izazvati prekomernu težinu i probleme s dentalnim zdravljem, već mogu prouzrokovati i ozbiljne metaboličke poremećaje kod mačaka.

Svestan i odgovoran pristup prema slatkim poslasticama osigurava da mačke dobiju sigurnu i uravnoteženu ishranu koja će podržati njihovo zdravlje. Redovne posete veterinaru i praćenje promena u ponašanju ili zdravstvenom stanju mačke mogu dodatno pomoći u ranom prepoznavanju potencijalnih problema i bolesti izazvanih konzumacijom ovih opasnih namirnica.

Pažljiv izbor hrane je izuzetno važan za očuvanje zdravlja mačaka. Kroz pažnju prema njihovoj ishrani, možete pridoneti dugovečnosti, vitalnosti i sreći svojih mačjih saputnika.

Izvor fotografije: unsplash.com

Najnovije
Pročitajte još...