Kako okupati činčilu u pesku?

Kako okupati činčilu
Sadržaj

Da, dobro ste pročitali naslov, nije greška. Činčile ne sme da se kvasi, kupa se peskom!

Činčile su glodari koji vode poreklo sa planina Anda u Južnoj Americi. Tolerantne su na niže temperature i uživaju u izležavanju na hladnom kamenu, ali su i veoma osetljive na toplotu. 

Mnoge životinje bi odlučile da se ohlade kupanjem, ali činčile imaju svoj način. Umesto kupki u vodi, činčile se kupaju u peščanim kupkama. Ove kupke mogu izgledati kontraproduktivno onima koji ne razumeju negu kože i krzna ovih glodara, ali činčile znaju šta rade. Kupke u vodi zapravo mogu učiniti više štete nego koristi ovim neverovatno mekim kućnim ljubimcima, tako da je od vitalnog značaja za njihovo zdravlje da vlasnici razumeju njihove jedinstvene potrebe.

Zašto se činčile kupaju u peščanim kupkama?

Činčile se kupaju u peščanim kupkama jer prirodno luče mnogo ulja iz leđa, a ako činčila nije u stanju da se okupa u pesku, njeno krzno će postati masno i ulepljeno.

Činčile imaju izuzetno fino i gusto krzno u kojem se lako nakupljaju vlaga i ulje i izazivaju infekciju kože. Peščana kupka upija višak ulja i održava krzno suvim i mekim, čime se sprečava nakupljanje viška vlage i pojava infekcija. Peščane kupke se preporučuju najmanje dva puta nedeljno, a za održavanje čistoće najčešće se koriste komercijalne kupke. 

Činčile vole da se kupaju u peščanim kupkama i sve vreme će provoditi u svojim posudama za kupanje, ako im je dozvoljeno. Zbog toga posudu sa peščanom kupkom treba ostaviti samo 10-15 minuta u ograđenom prostoru vaše činčile, svaki put kada želite da se okupa.

Zašto činčile ne vole vodu?

Činčile instinktivno znaju da treba da se valjaju u prašini kako bi im krzno bilo čisto i pahuljasto. Kupanje u vodi nije nešto što činčile rade jer imaju druge načine da se ohlade i ostanu čiste. 

Planine Anda su kamenite i suve u mnogim delovima, uključujući i mesta gde činčile prirodno žive. Ove životinje su napravljene da izdrže hladnu, suvu klimu, tako da će im prekomerna vlaga i toplota samo stvarati probleme. Činčile ne mogu da dahću i ne znoje se, pa se oslanjaju na svoje velike uši koje nemaju mnogo krzna da se ohlade. 

Ali samo zato što činčile ne vole toplu klimu i kupanje u vodi, ne znači da ne piju vodu. U divljini, ovi glodari dobijaju većinu vode iz kaktusa i drugih biljaka, ali kao kućni ljubimci, činčilama su potrebne posude sa vodom da bi ostale hidrirane.

Šta se dešava ako pokvasite činčilu?

Ako se činčila pokvasi, njeno krzno je toliko gusto da odlično zadržava vlagu. Stoga krznu treba veoma dugo da se osuši i, ako vlaga ostane u njemu dovoljno dugo, gljivice mogu početi da se razmnožavaju, što će neminovno dovesti do infekcije kože. 

Ovu infekciju ne treba mešati sa drugim problemima s krznom koji se mogu javiti kod činčila. Gljivice na krznu su rezultat toga što krzno vaše činčile ostaje mokro predugo; linjanje je odbrambeni mehanizam tokom kojeg vaša činčila odbacuje svoje krzno u pokušaju da pobegne od hvatanja; a do žvakanja krzna dolazi kada činčila žvaće svoje ili krzno druge činčile. 

Pored toga, ako krzno ostane mokro i vaša činčila se previše ohladi, može razviti respiratornu infekciju. Gljivice krzna zahtevaju antifungalne tretmane i mogu izazvati gubitak dlake, svrab i stvaranje krasta na koži. Osim toga, činčila može proširiti infekciju na druge životinje i ljude.

Šta treba da uradite ako se činčila pokvasi?

Ako se vaša činčila slučajno pokvasi, nežno je osušite peškirom koliko god možete. Stavite činčilu na peškire ispred niskog ventilatora ili fena za kosu koji ima hladnu postavku da obezbedi stalan, hladan protok vazduha. Ovo može potrajati dugo u zavisnosti od toga koliko je vaša činčila bila mokra. Ipak, pazite da se vaša činčila ne ohladi tokom ovog sporog procesa sušenja. Kada životinja bude suva, pustite je da se okupa u peščanoj kupki, kako bi apsorbovala višak vlage na koži.

Iako kap ili dve vode neće izazvati problem, trebalo bi da izbegavate natapanje krzna činčile kad god je to moguće. Povremeno, postoje hitne situacije koje zahtevaju da se činčila okupa u vodi. Ove situacije obično uključuju da se vaša činčila umazala potencijalno štetnim proizvodima koji zahtevaju ispiranje.

Najnovije
Pročitajte još...