Kameleon kao kućni ljubimac – da ili ne?

Sadržaj

Kameleon je neverovatno stvorenje, ali nije najbolji kućni ljubimac za sve. S obzirom na to da su njihovi zahtevi za negu prilično specifični i lako ih je stresirati, kameleoni nisu za herpetologa (herpetolog je osoba koja se bavi proučavanjem vodozemaca) početnika.

Ali pravi kameleoni (poznati i kao kameleoni starog sveta) poznati su po svojoj sposobnosti da menjaju boju i čine fascinantne kućne ljubimce za one koji su spremni na izazov.

Upozorenje!

Budući da su teritorijalne i usamljene životinje, kameleone treba držati same. Muške jedinke su posebno agresivne jedne prema drugima.

Karakteristike vrste

  • Naziv: Kameleon
  • Latinski naziv: Chamaeleonidae
  • Veličina odrasle jedinke: Široko varira – najveća jedinka 70cm, a najmanja svega 2cm
  • Životni vek: 3 do 10 godina u zatočeništvu
kameleon
Kameleon je specifičan i zanimljiv kućni ljubimac (freepik.com)

Ponašanje i temperament

Mladi kameleoni su obično prigušeno sive ili smeđe boje i mogu malo da promene nijanse. Otprilike sa pet meseci starosti, razvija se boja odraslih jedinki i sposobnost promene boje, a na njihovom telu može se videti niz boja, uključujući zelenu, plavo-zelenu, tirkiznu i crnu.

Promena boja obezbeđuje kamuflažu, regulaciju temperature i sredstvo je za komunikaciju sa drugim kameleonima. Slično anolima, kameleoni menjaju boje kao odgovor na uzbuđenje, stres, temperaturu, uslove osvetljenja, prisustvo drugog kameleona i druge uticaje.

Generalno, tamno smeđa do crne boje tela označava da je kameleon pod stresom, dok svetlije boje odražavaju srećnije raspoloženje.

Zanimljivo – kameleoni preko dana mogu biti živopisnih boja, a noću su gotovo potpuno beli.

Kameleoni jezikom hvataju plen. Jezik kameleona može biti do 1,5 puta duži od tela i omogućava kameleonima da hvataju insekte iz daljine. Prevashodno jedu insekte, ali neki će jesti biljke i male beskičmenjake.

Kameleonska stopala imaju tri prsta okrenuta u jednom smeru, a dva koja vode u suprotnom smeru, što im omogućava dobar stisak na granama drveća na kojima provode većinu svog vremena. Mnoge vrste takođe imaju zaostale repove. Imaju globularne oči koje se okreću poput kupola i kreću se nezavisno, omogućavajući im da skeniraju širok radijus kako bi lovili hranu i pazili na predatore.

Za razliku od svih ostalih vrsta guštera, kameleon nema sposobnost da ponovo izraste jednom povređen ili otkinuti rep.

Smeštaj kameleona

Prirodne navike kameleona čine ih nezgodnim za održavanje. Kameleoni su arborealni, što znači da žive isključivo na drveću. Potrebni su im terarijumi sa dovoljno lisnatih grana za penjanje i privatnost, a ograđeni prostor mora biti prilično velik.

Za veće primerke treba obezbediti terarijum za kameleona minimalnih dimenzija metar puta metar, sa 1.5 metar visine, ali što više prostora to bolje. Potrebna je dobra ventilacija, a terarijum treba sa tri strane da bude zaštićen, najbolje sa žicom presvučenom pvc mrežicom ili vinilom, kako bi se sprečile povrede nožnih prstiju.

Za penjanje treba obezbediti grane različitih prečnika, a veći deo prostora u kavezu treba popuniti tim granama ili živim lišćem. Uverite se da biljke nisu otrovne, jer kameleon može pojesti lišće. Treba izbegavati podlogu sačinjenu od sitnih čestica (poput šljunka, peska, kore drveta ili mahovine) kako bi se sprečilo da je kameleon slučajno pojede dok hvata plen.

kameleon i dete
Kada nisu pod stresom, kameleoni su druželjubivi saputnici (freepik.com)

Nekoliko područja za sunčanje različitih temperatura takođe mora biti obezbeđeno u ograđenom prostoru kameleona. Neki kameleoni su srećniji na višim temperaturama, drugi na nižim. Obavezno istražite specifičnosti vaše pasmine.

Kameleoni vodu uzimaju pijući kapljice nakupljene na lišću, tako da po pravilu neće uzimati vodu iz posude. Odgovarajući unos vode mora se obezbediti bilo kroz sistem kapanja ili orošavanjem prostora najmanje dva puta dnevno.

Sistemi za kapanje mogu se kupiti ili napraviti iz posude za vodu sa rupicom na vrhu kaveza, ili čak postavljanjem kockica leda na vrh kaveza da se polako tope i kapaju u kavez. Ako se koristi sistem kap po kap, neka voda kapa uvek na istom mestu, kako bi kameleon znao gde može da nađe vodu. Orošavanje (prskanje vode iz boce sa raspršivačem) će takođe pomoći da nivo vlažnosti bude na višem nivou.

Sa sistemom kapanja, višak vode treba sakupljati i uklanjati kako bi se sprečila previsoka vlaga.

Svetlost

Kameleonima je potrebno izlaganje UVA i UVB zracima. Pored toga, omogućavanje izlaganja prirodnoj sunčevoj svetlosti kroz otvoreni prozor (staklo filtrira gotovo svo neophodno UV zračenje) pomoći će da kameleoni budu srećni i zdravi. UVB svetla treba da budu uključena 10 sati dnevno.

Upozorenje!

Kada koristite lampe sledite uputstva proizvođača kako biste bili sigurni da na kameleonu nećete izazvati termičke opekotine!

Hrana

Čini se da kameleoni naviše vole razne vrste insekata, pa bi trebalo da pokušate da dajete što više vrsta insekata svom ljubimcu. Zrikavci, crvi, gliste, voštani crvi, voštani moljci, buba švabe – sve vrste su dobra hrana.

Insekti koji predstavljaju plen treba da se napune kalcijumom pre hranjenja (pospite ih dodatkom kalcijuma) Neko hranljivo lisnato povrće (izbegavajte spanać, zelenu salatu i kupus) i drugo povrće i voće mogu se ponuditi u malim količinama, jer će ga kameleoni povremeno pojesti.

Uobičajeni zdravstveni problemi

Mnogi kameleoni pate od nedostatka kalcijuma i vitamina A, što je obično rezultat loše ishrane. Takođe su skloni truljenju usta ili stomatitisu, infekciji oko usta koja pokazuje crvenilo i višak pljuvačke ili slinjenje.

Još jedna česta bolest kod kameleona je metabolička bolest kostiju. Ovo stanje koje može biti fatalno ako se ne leči na odgovarajući način dovodi do toga da kosti kameleona postanu spužvaste. Izgledaće letargično i mogu izgubiti apetit.

Kao i kod svakog stanja u kojem se vaš ljubimac čini bolesnim ili pod stresom, najbolje je da se obratite veterinaru koji je specijalizovan za gmizavce. Pokušajte da izbegnete kućne lekove pre nego što se obratite veterinaru.

Kako odabrati kameleona?

Kada birate kućnog ljubimca kameleona, najbolje je pronaći onog koji je uzgajan u zatočeništvu. Divlji primerci koji su ulovljeni su obično izuzetno nervozni i pod stresom, nose veliko opterećenje parazitima i imaju poteškoće s prilagođavanjem uslovima zatočeništva.

Kameleone nisu ni najteži, ni najlakši gmizavci za uzgajanje, a ako počnete sa kućnim ljubimcem pod stresom, stvar će samo biti još gora. Pored toga, hvatanje i isporuka kameleona (koji se na sreću strogo regulišu) rezultira smrću mnogih životinja. Mnogo više ih umre u tranzitu nego što stigne do prodavnice kućnih ljubimaca.

Jednom kada nađete uzgajanog kameleona, posmatrajte ih. Trebali bi da budu bistri i aktivni, sposobni da menjaju boje i da imaju dobro formirano telo.

Koja je cena kameleona?

Cena kameleona startuje od oko 35 evra. Što je primerak veći, cena će biti viša. Kameleoni su povoljni u odnosu na druge vrste reptila – recimo bradata agama košta oko 300 evra.

Različite vrste kameleona

Postoji nekoliko vrsta kameleona koji su popularni kao kućni ljubimci, od 160 vrsta koliko postoji ukupno. Međutim, česta promena boja i oblika tela ponekad otežava određivanje vrste kojoj pripadaju. Ipak, evo nekoliko opcija koje treba razmotriti:

  • Kameleon sa velom
  • Džeksonov kameleon
  • Panter kameleon

Šta mislite – da li je kameleon vaš sledeći kućni ljubimac?

Najnovije
Pročitajte još...