Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Kavalirski španijel kralja Čarlsa
Sadržaj

Kavalirski španijel kralja Čarlsa je jedna od najvećih i najpopularnijih rasa pasa igračaka, koja se često naziva savršenim psom za krilo. Ljubazni i aktivni porodični pas poznat je po svojoj svilenkastoj, talasastoj dlaci, kratkim nogama, preklopljenim ušima i karakterističnim pernatim pramnovima. Iako ih je Američki kinološki savez zvanično priznao tek 1995. godine, imaju dugu, plemenitu i kraljevsku lozu.

Pregled rase kavalirski španijel kralja Čarlsa

Grupa pasminePsi igračke
Visina30 do 35 cm
Težina5 do 8 kg
DlakaDuga, uglađena i svilenkasta dlaka sa perjem oko ušiju, stopala, grudi i repa
Boje dlakeČetiri varijante boja uključuju trobojnu, Blenhajm (crvenu i belu), rubin i crno-smeđu
Životni vek12 do 14 godina
TemperamentRazigran, privržen, strpljiv, graciozan, društven, nežan
HipoalergenNe
PorekloEngleska
Kavalirski španijel kralja Čarlsa kratki pregled rase

Karakteristike kavalirskog španijela kralja Čarlsa

Kavalirski španijel kralja Čarlsa je rasa koja je poznata po neverovatnoj privrženosti, društvenosti, vedrom duhu i želji da udovolje svojim vlasnicima. Odlično uspevaju u društvu ljudi i drugih pasa i iz tog razloga bi odgovarali domaćinstvu u kome neće često biti ostavljeni sami.

Mogu da budu sjajni porodični kućni ljubimci, a popularni su i kod starijih, jer nisu previše zahtevni ili hiperaktivni. Međutim, čak i najtolerantnije rase treba da budu neometane dok spavaju i jedu, a decu treba uputiti na najprikladniji način interakcije sa psima.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa prednosti:

  • Odličan je pas za porodice ili domaćinstva sa više pasa
  • Željan da udovolji, dobro reaguje na pozitivan trening
  • Fleksibilni nivoi energije za šetnje svih vrsta (spore i kratke ili duge šetnje)

Kavalirski španijel kralja Čarlsa nedostaci:

  • Sklon mnogim naslednim zdravstvenim stanjima
  • Neophodan režim nege sa visokim održavanjem
  • Sklon gojaznosti

Istorija rase kavalirski španijel kralja Čarlsa

Ova druželjubiva rasa je dugo bila povezana sa plemićima i kraljevskim porodicama u Evropi, posebno Engleskoj, još od 17. veka. Psi su bili široko poznati kao španijeli igračke i njihov izgled je mogao donekle varirati. Bili su izuzetno popularni kod kralja Čarlsa I i njegovog sina kralja Čarlsa II, odakle i potiče njihovo ime. Rečeno je da je kralj Čarls II bio toliko opsednut ovim psima da im je bilo dopušteno da ulaze čak i u zgradu Parlamenta!

Blenhajmska varijanta boje je nazvana kao rezultat strasti koju su prvi vojvoda od Marlboroa, Džon Čerčil, i njegova žena imali prema ovim psima. Imali su mnogo pasa ove rase u svojoj kući u Blenhajm palati. Kraljica Viktorija je takođe volela ovu rasu, a njen kavalirski španijel kralja Čarlsa, Dash, opisan je kao njen najbliži pratilac iz detinjstva.

Tokom Viktorijine ere, španijeli su počeli da se više ukrštaju sa azijskim rasama sa ravnijim licem, kao što je mops. To je dovelo do razvoja engleskog španijela (koji je zbunjujuće poznat kao španijel kralja Čarlsa u Ujedinjenom Kraljevstvu).

Tokom 1920-ih, entuzijasti rase počeli su da rade na revitalizaciji izgleda španijela iz vremena kralja Čarlsa II i vojvode od Marlboroa, što je dovelo do razvoja rase koju danas poznajemo. Američki kinološki klub je zvanično priznao rasu tek 1995. godine, ali od tada je nastavila da dobija na popularnosti, a 2018. je AKC rangirana kao 18. najpopularnija rasa.

Briga o kavalirskom španijelu kralja Čarlsa

Iako ova rasa često uživa u maženju na sofi, to ne znači da je ovaj pas kućna biljka i, iako je klasifikovan kao rasa igračaka, ovo štene i dalje uživa u vežbanju i treningu. Njegovoj dlaci je neophodna redovna nega kako bi očuvao svoj lep i raskošan izgled.

Nivo aktivnosti i vežbanje

Iako će ovaj pas veoma ceniti dobru šetnju od oko 30 do 60 minuta dnevno, ovoj rasi ipak treba nešto više aktivnosti. Ako odlučite da šetate psa pola sata, posvetite mu dodanih pola sata u aktivnoj igri, kako bi istrošio svu nakupljenu energiju. U suprotnom mogli biste osetiti posledice u vidu destruktivnog ponašanja psa u kući.

Održavanje dlake

dva kavalirska španijela kralja čarlsa u travi
Kavalirski španijel kralja Čarlsa je zahtevan glede održavanja dlake, ali u svim ostalim aspektima je miran i zahvalan kućni ljubimac (shutterstock.com)

Ako tražite rasu psa kojoj je potrebno malo ili nimalo održavanja, kavalirski španijel kralja Čarlsa verovatno nije idealni pas za vas. Pernate uši i stopala psa treba redovno održavati kako bi se osiguralo da se ne zapetljaju ili slepe. Potrebno mu je češljanje nekoliko puta nedeljno, a neki vlasnici odluče da ošišaju dlaku psa radi lakšeg održavanja i kako bi psu ostalo bilo prijatnije tokom toplog dela godine. Kavalirski španijel kralja Čarlsa je rasa koja se linja, ali ne preterano.

Obuka i socijalizacija

Kavalirski španijel kralja Čarlsa je rasa koja je obično izuzetno željna da udovolji svom vlasniku, a ilako ih je motivisati hranom. To znači da će dobro reagovati na pozitivne metode treninga bez prisile i generalno ih je lako obučiti. Ovi psi se dobro snalaze u takmičarskim sportovima, kao što su agilnost i poslušnost.

Lovački instinkti španijela mogu povremeno isplivati na površinu kod ove rase. Morate voditi računa da vaš pas ima pouzdan opoziv i da mu nije dozvoljeno da juri druge kućne ljubimce ili male krznene životinje.

Uobičajeni zdravstveni problemi

Nažalost, delom zbog njihove rastuće popularnosti i rezultirajućih beskrupuloznih praksi uzgoja, kavalirski španijel kralja Čarlsa je rasa koja je povezana sa nekoliko potencijalnih naslednih zdravstvenih stanja. Ključno je da, ako kupujete štene, tražite odgovornog i akreditovanog odgajivača koji je uradio relevantne zdravstvene preglede roditelja.

Neki od uslova sa kojima je ova rasa povezana su sledeći:

  • Bolest srca: Ova rasa je posebno povezana sa razvojem bolesti mitralnog ventila (MVD). Ovo se u početku manifestuje kao šum u srcu, često u mladosti, i nastaviće da se razvija sve dok pas na kraju ne razvije srčanu insuficijenciju. Dok lekovi ponekad mogu pomoći u upravljanju stanjem, nema trajnog izlečenja i može doći do prerane smrti.
  • Siringomijelija (SM): Ovo je još jedno ozbiljno stanje koje se obično povezuje sa rasom kavalirski španijel kralja Čarlsa. Dovodi do toga da se šupljine u kičmenoj moždini pune tečnošću u blizini mozga. To je progresivno stanje, koje može izazvati ekstremnu nelagodnost i bol za psa, a brzina kojom se razvija može znatno varirati. Ne može se izlečiti, ali se bol često može uspešno lečiti. Stanje se ponekad naziva i „bolest češanja vrata“ jer jedan od prvih simptoma može biti da pas opsesivno grebe po vratu.
  • Problemi sa zglobovima: Kavaliri su obično povezani sa razvojem displazije kuka i luksacijom patele.
  • Problemi sa očima: Kavaliri su skloni problemima sa očima, uključujući kataraktu, sindrom suvog oka (kao rezultat problema sa njihovim suznim kanalima) i čireve rožnjače.

Dijeta i ishrana

Kavalirski španijel kralja Čarlsa treba da bude hranjen visokokvalitetnom hranom koja je formulisana za pse igračke ili male rase, sa pravilnom kontrolom porcija. Ova rasa je povezana sa gojaznošću, tako da izbegavajte da ih previše hranite, bez obzira koliko vas umiljato gledaju svojim velikim tužnim očima. Gojaznost kod pasa može skratiti životni vek životinje i dovesti do razvoja brojnih zdravstvenih problema.

Da li je kavalirski španijel kralja Čarlsa dobar izbor za prvog ljubimca?

Da. Ako zanemarimo činjenicu da mu je potrebna dodatna pažnja oko održavanja dlake, kavalirski španijel kralja Čarlsa je jedan od idealnih odabira za prve vlasnike pasa. Nije agresivan, mirnog je i dobroćudnog temperamenta, ne laje previše, po prirodi nije destruktivan, niti tvrdoglav. Miran je, odan i ljubazan saputnik. Prilagođava se vašem stilu života i prati vaše potrebe, a odlično toleriše decu i druge kućne ljubimce.

Najnovije
Pročitajte još...