Imate alat i vešte ruke – napravite kućicu za mace

Kućica za mace
Sadržaj

Ukoliko rado i spretno rukujete brusilicom, bušilicom, šlajfericom i ostalim ručnim alatom, bilo profesionalno ili iz hobija, verovatno vam neće predstavljati problem da napravite sklonište ili kućicu za životinje koje žive napolju. Potrebno je samo nešto slobodnog vremena i dobre volje.

Ne samo za pse, već i za mačke postoje kućice koje ih štite od lošeg vremena. Vešti majstori mogu i sami da naprave sklonište za mace koje žive napolju. U našem tekstu ćete pronaći šta je sve potrebno, i na šta obratiti pažnju pri izradi kućice za četvoronožne mezimce.

Naravno, možete kupiti i gotovu kućicu, ali ukoliko već imate potreban ručni alat i nešto veštine, uz „uradi sam“ projekat skloništa za mace, možete se odlično zabaviti, a kućica će biti savršeno prilagođena lokalnim uslovima.

Čemu zapravo treba da posluže ovakve kolibice?

Pre svega, one nude macama na otvorenom zaštitu po lošem vremenu – na primer, kada vlasnik često nije kod kuće, i ne može svog ljubimca da pusti unutra u bilo kom trenutku. Ukoliko ugradnja klapne za mačke nije opcija, kućice su odlična alternativa. Ne mora čak ni da bude u pitanju vaša mačka, za koju želite da uradite nešto dobro. Mnogo je ljudi koji brinu o mačkama lutalicama, koje redovno dolaze u sklonište da se zagreju i hrane.

Koji alat je potreban i kako planirati kućicu za mačke?

Mislite i na vaše mačke na otvorenom i napravite im kućicu, baš kao što mislite i na vašeg psa (shutterstock.com)

Dakle, šta je najvažnije razmotriti i obezbediti pre same izrade kućice za vaše krznene ljubimce:

Veličina

Kuća za mace je u osnovi blok drvenih zidova sa krovom na vrhu, ulazom i prozorom. U zavisnosti od broja životinja, ta koliba ne bi trebalo da bude ni prevelika, kao ni premala. Prilikom određivanja veličine, važnu ulogu igra i mesto koje ste za to odredili, a treba uzeti u obzir i faktor izolacije, jer se time kasnije smanjuje unutrašnji prostor.

Savet: uzmite svoj transporter za macu, dodajte još 15 – 20 cm u svim pravcima, i dobićete udobnu veličinu.

Alat

Verovatno da većinu alata već imate u ostavi, ukoliko ste odlučili da sami sagradite kućicu za mace, ali uvek možete nešto i dokupiti. Pored standardnog alata kao što su: bušilica, šlajferica, ručna testera i šrafcigeri, biće vam potrebni i: stona i ubodna testera, heftalica i nož za ploče od čvrste pene.

Savet: alat koji vam nedostaje možete i pozajmiti, a takođe i sve potrebno izrezati u prodavnici materijala i opreme.

Materijal

U zavisnosti od dimenzija kućice, na vašoj listi materijala bi trebalo da se nalazi sledeće: šperploča debljine 18 mm za zidove, policu i krov, ploče od čvrste pene debljine 20 mm za izolaciju, drvene trake od 20 mm za prostor između spoljnog i unutrašnjeg zida, profili za nožice (ukoliko su potrebne), ploča od akrilnog stakla za prozor, krznena tkanina, krovni filc, bajc za drvo ili boja, grejna prostirka, ekseri, tipli, dvostrana traka i lepak.

Savet: krov mačije kućice treba da se lako otvara ili podiže, radi jednostavnijeg čišćenja. Ponekad se tu zavuku i nepozvani posetioci, koje morate uplašiti i oterati, kako mačka ne bi zaobilazila svoje sklonište.

Izolacija

Kućica je pre svega namenjena da zaštiti četvoronošce od hladnoće, pa je stoga neophodno dobro je izolovati. Najbolje je postaviti sloj tvrde pene ili stiropora između dva sloja šperploče. Kako bi se toplota zadržavala u kućici izbegavajte toplotne mostove na krovu i prozoru. Ukoliko je moguće, sklonište za mace postaviti na, od vremenskih prilika, zaštićenom mestu, na primer na terasi. S druge strane, kod kućice koja je na otvorenom, krov treba pokriti filcom, kako bi što duže trajao. Takođe, krov treba da bude pod kosinom, kako bi se kiša ili sneg slivali. Vrlo je važno, u zimskom periodu, unutra postaviti električnu ili samozagrevajuću prostirku, koju ćete pronaći u dobro snabdevenim prodavnicama za ljubimce.

Savet: zbog toplotne izolacije najbolje je napraviti klapnu na kućici. Ali, ne vole sve mačke takav ulaz, mnoge ga se plaše, pa u tom slučaju ostavite samo otvor za vrata.

Mnoge online-prodavnice nude povoljno šlajferice, testere i ostali alat i materijal, tako da bez većih troškova možete krenuti sa pravljenjem kućice. Ukoliko niste toliko vešti, plan izrade ćete lako pronaći na internetu. Čak i da kuća za mace ne ispadne savršeno, najvažnije je da vašim ljubimcima pruži zaklon i toplinu.

Najnovije
Pročitajte još...