Šar pej – pas sa borama koje ćete obožavati!

Šar pej
Sadržaj

Šar pej je drevna, jedinstvena i nekada veoma retka rasa pasa koja je nastala u Kini. Poznata je po svojoj naboranoj koži, plavo-crnim jezicima i dlaci nalik čekinjama, što ga izdvaja iz gomile i čini jedinstvenim i prepoznatljivim. Međutim, rasa nije najbolja za vlasnike početnike. Ovaj veoma inteligentan pas je nezavisan, povučen i veoma rezervisan prema strancima. Rasa takođe može biti sklona nekim zdravstvenim problemima, ali šar-pej takođe ima i izvrsne prednosti: može biti žestoko lojalan i zaštitnički nastrojen porodični saputnik koji voli nežnosti.

Pregled rase:

 • Grupa pasmine: Nesportska
 • Visina: 45 do 50 cm
 • Težina: 20 do 30 kg
 • Dlaka: Kratka i čekinjasta
 • Boja dlake: Različite jednobojne nijanse uključuju crnu, čokoladnu, plavu i krem; mešane boje dlake nisu prihvaćene kao standard rase
 • Životni vek: 8 do 12 godina
 • Temperament: Predan, pun ljubavi, privržen, rezervisan, nezavisan
 • Hipoalergen: Ne
 • Poreklo: Kina

Karakteristike šar peja

Rasa se može veoma razlikovati po izgledu. Iako Američki kinološki savez ne prepoznaje dve različite sorte, njihov stav se razlikuje od nekih drugih međunarodnih kinoloških klubova. Stariji, tradicionalni oblik iz Kine je viši, vitkiji i ima mnogo manje bora. Vesternizovana sorta je mnogo zdepastija, ima više bora i širu, mesnatiju glavu.

PrednostiNedostaci
Pogodan za život u stanuSklon brojnim zdravstvenim problemima
Odan svojoj porodici, ali nije zavisanZahteva strpljenje tokom obuke
Prepoznatljiv izgled zahteva minimalnu neguNije previše druželjubiv
Prednosti i nedostaci rase šar pej

Istorija šar peja

Šar pej ima veoma staru istoriju. Nije poznato koliko daleko njegovo poreklo datira unazad kroz istoriju, ali neke statue imaju jaku sličnost sa rasom koja datira iz vremena dinastije Hang u Kini, pre više od 2.000 godina.

Smatra se da su prvobitno bili uzgajani zbog svoje lovačke i borbene sposobnosti, a bore na njihovoj koži i hrapavost dlake bi pomogli da se odupru protivnicima kada pokušavaju da ih uhvate. Naziv šar pej je izveden iz kantonskog prevoda reči „peščana koža“.

Tokom komunističke revolucije u Kini sredinom 20. veka, njihov broj se tako drastično smanjio da su skoro izumrli. Sedamdesetih godina prošlog veka, jedan kineski odgajivač poslao je strastvenu molbu američkim entuzijastima pasa tražeći pomoć da spasu rasu. Kao rezultat toga, nekoliko odabranih pasa je poslato u Sjedinjene Države i rasa je ponovo postala popularna.

Zatim su se pojavili na naslovnoj strani časopisa “Life” i bili su uključeni u mnoge reklamne kampanje visokog profila. Potražnja za šar pejima tokom 1970-ih i 1980-ih bila je toliko velika zbog sve ove pažnje da je rasa patila kao rezultat beskrupuloznog preteranog uzgoja.

Rasu je zvanično priznao (AKC) kasnih 1980-ih. Od tada, dok ih još uvek neguju entuzijasti, njihova popularnost je donekle opala i to je koristilo rasi u smislu da su ih odgajivači uzgajali odgovorno i prema pravilima, ali su posledice tog vremena i dalje očigledne.

Nega šar peja

Briga o šar peju je donekle jednostavna. Nije glasan, za razliku od brojnih svojih psećih kolega, niti ima visoke zahteve u pogledu fizičke aktivnosti. Pas je prirodno čist i često gaji averziju prema vodi, tako da je malo verovatno da ćete naći svoje štene kako uživa u lutanju u blatnjavim lokvama. Rasa je poznata po tvrdoglavoj i samovoljnoj prirodi, a biće potrebno strpljenje i posvećenost da postignete uspeh kada je u pitanju obuka.

Vežbanje

Šar pej nije poznat po visokoj količini energije i retko će učestvovati u igrama poslušnosti. Pod uslovom da ide u redovne dnevne šetnje u ukupnom trajanju od oko sat vremena dnevno i da se imaju razonodu u kući, šar pej su psi pogodni za život u stanu.

Održavanje dlake

Režim negovanja šar peja je relativno jednostavan. Njihovi kaputi ne zahtevaju mnogo održavanja, obično samo četkanje jednom nedeljno za uklanjanje mrtve dlake. 

Linjaju se, ali ne preterano. 

Ako im je potrebno kupanje, najveća briga je da, ako su veoma naborani, pravilno osušite kožu između nabora. Mogu biti skloni infekcijama kože ako nabori ostanu vlažni. 

Možda će im biti potrebno i čišćenje usta nakon jela.

Njihove veoma male uši takođe mogu biti sklone razvoju infekcija. Često se preporučuje da ih očistite visokokvalitetnim sredstvom za čišćenje.

Obuka

Šar pej mora da dobije odgovarajuću socijalizaciju i obuku od samog početka. Često su oprezni prema drugim psima i strancima i mogu imati veliku želju da jure za plenom. Iz ovih razloga, najbolje je da budu jedini kućni ljubimci u domaćinstvu.

Ne vole grub tretman i važno je da se obuka obavlja primenom metoda pozitivnog pojačanja. Pokušaj da naterate šar peja da se povinuje obično se neće završiti dobro.

Uobičajeni zdravstveni problemi

Šar pej može biti podložan različitim zdravstvenim stanjima. Mnogi od njih se verovatno mogu pripisati neodgovornom preteranom razmnožavanju koje se dogodilo kada je njihova popularnost eksplodirala 1980-ih.

Takođe se klasifikuju kao brahikefalična, ili rasa ravnog lica, što može značiti da su manje tolerantni na toplotu i da treba biti veoma oprezan kada su izloženi toplijem vremenu i kada vežbaju, kako ne bi došlo do pregrevanja.

Ako pronađete odgovornog uzgajivača, smanjićete rizik od razvoja genetskih stanja, ali neki od potencijalnih problema kojih biste trebali biti svesni uključuju:

 • Problemi sa kožom: Problemi, kao što je pioderma (bakterijska infekcija kože), mogu se pojaviti kao rezultat viška kožnih nabora rase.
 • Problemi sa ušima: Ova rasa često ima veoma uzak ušni kanal, što može dovesti do gljivičnih i bakterijskih infekcija.
 • Problemi sa očima: Stanja mogu uključivati entropion (zavrtanje očnih kapaka), glaukom i prolapsus žlezde trećeg očnog kapka (cherry eye ili trešnjino oko).
 • Luksacija patele: Ovo stanje se dešava kada pseća kolena iskliznu iz svojih čašica i uzrokuju probleme pri hodanju.
 • Displazija kuka: Abnormalni razvoj zglobova kuka može dovesti do nestabilnosti i degeneracije zglobova.
 • Hipotireoza: Uobičajeno stanje kod pasa, ovo se dešava kada štitna žlezda vašeg psa ne proizvodi dovoljno tiroidnih hormona.
 • Šar pej groznica: Ovo stanje specifično za rasu uzrokuje da pas razvije visoku temperaturu, oticanje skočnog zgloba, postane letargičan i doživi napade povraćanja i/ili dijareje.
 • Torzija / nadimanje želuca: Stanje se javlja kada se stomak širi gasovima, tečnošću ili hranom, a zatim rotira, zahtevajući hitnu medicinsku pomoć.

Dijeta i ishrana

Kao i sve ostale rase, šar pej pse je važno hraniti visokokvalitetnom, pažljivo kontrolisanom hranom i treba im obezbediti uvek dostupan izvor sveže vode.

Pošto je šar pej sklon bakterijskim oboljenjima kože, ako ga hranite vlažnom ili sirovom hranom, potrebno je obratiti posebnu pažnju da se očiste svi ostaci od jela oko usta.

Pošto su takođe poznati po tome što su skloni torziji želuca, možda bi bilo vredno da ih hranite iz posude za sporo hranjenje ako imaju tendenciju da brzo gutaju hranu.

Gde udomiti ili kupiti šar pej rasu?

Šar pej je prilično zahtevna rasa – tvrdoglavi su, relativno zahtevni za obuku i skloni su zdravstvenim problemima, zato pre nego što ih kupite ili udomite treba da razmotrite koliko se uklapaju u vaš životni stil. Dobra je ideja da posetite odgajivačnicu ili vlasnike šar peja, kako biste proveli malo vremena sa rasom i videli da li je odgovarajuća za vaše afinitete.

Ako kupujete štene, uvek je važno da istražite odgajivačnicu, kako biste bili sigurni da ćete pronaći uglednog i odgovornog odgajivača.Ovo je važno kod svih rasa, ali još je važnije kod šar peja s obzirom na potencijalne probleme sa zdravljem i temperamentom. 

Cena za šar pej štene kreće od 150 evra za primerke bez rodovnika, dok za štene “sa papirima” treba izdvojiti minimalno 350 evra.

Pošto ova rasa generalno nije pogodna za neiskusne vlasnike pasa, to, nažalost, znači da šar pej psi često završavaju u azilima. Ako želite psa ove rase, proverite lokalne azile za pse i udomite životinju umesto da je kupujete.

Najnovije
Pročitajte još...