Škotski ovčar – Voljeni Lesi

Škotski ovčar - Voljeni Lesi
Sadržaj

Pasmina škotski ovčar poreklo vodi Škotske, uglavnom iz gorskih regija, ali je također uzgajana u škotskoj nizini i severnoj Engleskoj, gde su se koristili prvenstveno kao pastirski psi. Oni su odlični porodični saputnici i još uvek su sposobni za čuvanje poverenog stada.

škotski ovčar
Škotski ovčar (freepik.com)

Iako su škotski ovčari čistokrvni psi, možda ćete ih pronaći u skloništima ili spasilačkim grupama. Ne zaboravite da se prvo raspitate da li možete da usvojite psa koji vam se dopada! Ne morate nužno da dajete novac ako želite da dovedete psa kući, a na ovaj način ćete učiniti i dobro delo.

Škotski ovčari su osetljivi i inteligentni psi, poznati po večnoj vernosti i neverovatnoj sposobnosti da predvide potrebe svojih vlasnika. Veoma su ljubazni sa svojim porodicama, ali ta osetljivost znači da im nije mnogo stalo da ostanu sami dugo tokom dana. Pružite im puno ljubavi i druženja, a oni će to desetostruko uzvratiti svim članovima svoje ljudske porodice, uključujući i decu.

Karakteristike rase:

 • Grupa pasmine: Pastirski psi
 • Visina: 55 do 66 cm u ramenu
 • Težina: 23 do 30 kg
 • Životni vek: 10 do 14 godina

Više o rasi škotski ovčar

U televizijskoj seriji Lesi iz 1950-ih znali ste da će škotski ovčar priteći u pomoć, bez obzira da li je Timi bio zarobljen u napuštenom rudniku ili je pao u bunar. Na kraju krajeva, zvezda ove dugotrajne emisije nije bio bilo koji pas. Zvezda je bio Lesi, pas koli.

Naravno, avanture Timija i Lesija zabavno je gledati. Ali oni su fikcija – zar ne?

Pa, prema onima koji poznaju i vole rasu škotski ovčar, izmišljeni prikazi televizijske Lesi nisu previše daleko od stvarnosti. Škotski ovčar iz stvarnog života je izuzetno inteligentan, osetljiv pas koji je poznat po svojoj neobičnoj sposobnosti da zna kada nešto nije u redu. Mnogo je istinitih priča o ovoj pasmini koja dolazi u pomoć ljudima i životinjama.

Osim herojstva, škotski ovčar je pas srednje veličine (20 do 30 kilograma), lako ga je dresirati, posvećen je i štiti svoju porodicu, a druži se i sa ljudima izvan porodičnog kruga. Poznat po tome što je razigran i nežan, on je odličan saputnik za decu.

Iako je škotski ovčar dobrodušan i druželjubiv, može biti sumnjičav prema strancima, posebno ako priđu deci u njegovoj porodici. On je dobar pas čuvar – lajaće – ali nije agresivan.

Prelepi škotski ovčari imaju dva različita izgleda: punu dlaku i kratku dlaku. Televizijska zvezda bio je dugodlaki koli, kao i zvezda filma iz 1943. Lesi se vraća kući, koji je inspirisao televizijsku seriju.

Danas je veća verovatnoća da će koli biti razmažen ljubimac nego sveprisutan domaći pas. Dobro se prilagođava raznim kućnim okruženjima, sve dok ima dovoljno svakodnevnih vežbi. Uživa u opuštanju po kući sa porodicom, kao i u trčanju i igri napolju sa decom. Njegovi stočarski instinkti su i dalje jaki, pa nije neobično da škotski ovčar okuplja decu i kućne ljubimce, juri automobile i laje.

Osim svoje stočarske sposobnosti, lojalni škotski ovčar ističe se kao pas pomoćnik ili terapijski pas. Dobro se snalazi i u pasjim sportovima kao što su okupljanja stoke, agilnost, poslušnost i hvatanje mamca.

Film i televizijska serija učinili su kolije popularnim psima u Sjedinjenim Državama. Nažalost, njihova izuzetna popularnost ostavlja ih izloženima da budu omiljeni svima – beskrupuloznim ljudima koji ove pse uzgajaju bez obzira na temperament, zdravlje ili konformaciju.

lesi pas
Rasa popularnost duguje filmu Lesi se vraća kući i popularnoj istoimenoj tv seriji, koji su ovog psa predstavili kao odanog i vernog drugara dečaka Timija (freepik.com)

Kao rezultat toga, neki škotski ovčari imaju ozbiljne zdravstvene probleme i temperamentne probleme. Ako razmišljate o koliju, morate biti izuzetno oprezni od koga kupujete ili udomljavate štene. Kupujte samo od renomiranih uzgajivača. Nikada ne kupujte štene od neodgovornog uzgajivača ili prodavnice kućnih ljubimaca. 

Ukratko o škotskim ovčarima

 • Koli je obično tih pas osim ako nema razloga za lajanje. Međutim, ako ga suviše često ostavljate samog ili mu je dosadno, preterano će lajati.
 • Obe sorte zahtevaju negu, ali dugodlakom ovčaru je posebno potrebno redovno četkanje kako bi njegov krzneni kaput bio čist i bez čvorova.
 • Mnogi ovčari su osetljivi na lekove, uključujući ivermektin, lek koji se koristi u prevenciji srčanih crva. Obavezno razgovarajte sa veterinarom pre nego što vašem škotskom ovčaru date preventivni ili bilo koji drugi lek.
 • Budite pažljivi od koga nabavljate škotskog ovčara. Popularnost škotskog ovčara dovela je do neetičnih uzgajivača koji pse uzgajaju bez obzira na temperament, zdravlje ili konformaciju. Da biste dobili zdravog psa, nikada ne kupujte štene od neodgovornog uzgajivača ili prodavnice kućnih ljubimaca. Potražite uglednog uzgajivača koji testira svoje uzgojne pse kako bi se uverio da nemaju genetske bolesti koje bi mogli preneti na štenad i da imaju zdrav temperament.

Istorija rase

Koli je poreklom iz Škotske, prvenstveno iz planinskih regija. Reč koli moguće potiče od anglosaksonske reči za crnu. Neki istoričari misle, međutim, da ime potiče od koleje, škotske ovce crnog lica, koju je pas koli čuvao.

Originalni škotski ovčari bili su po veličini i obliku bliži današnjim border kolijima i bili su pretežno crne boje. Pastirska sposobnost bila je važnija od izgleda, pa su se psi mnogo razlikovali po izgledu.

Nomadi iz kamenog doba dovodili su pse u današnju južnu Englesku, a od njih je potekao izdržljiv, inteligentan pas koji je nekada čuvao ovce, goveda, koze i svinje. Neki istoričari kažu da su određene pretke kolija na britanska ostrva doveli rimski osvajači pre oko dve hiljade godina.

Kraljica Viktorija je zaslužna za spasavanje kolija od mraka. 1860. posetila je svoje imanje u Škotskoj i zaljubila se u dobar izgled i nežan temperament kolija koje je videla. Neke je vratila u Englesku i tako je započela prva uzgoj kolija.

Nije prošlo mnogo vremena i psi su prikazani i odgajani radi boljeg izgleda, a ne radne sposobnosti. Prvi put su bili izloženi 1860. na izložbi pasa u Birminghamu, u Engleskoj, u klasi generičkih naziva „Škotski ovčari“.

Jednom koliju, po imenu Old Kuki, koji je rođen 1867. godine, pripisuje se karakterističan tip danas poznatog dugodlakog škotskog ovčara, a veruje se da je odgovoran za uvođenje boje samurove dlake u pasminu.

1879. prvi škotski ovčar je uvezen u Sjedinjene Države. Američki. Klub kolija osnovan je 26. avgusta 1886. godine, što ga čini jednim od najstarijih specijalizovanih klubova pasa.

Veličina

Mužjaci su visoki 60 do 66 cm; ženke su visoke 55 do 60 cm. Koli su teški 23 do 30 kilograma.

Karakter

Dobro odgajani koli je sladak, druželjubiv i nežan. Ona je porodični pas i uživa u svim aktivnostima u domaćinstvu. Posebno voli decu, uživa u igri sa njima i zaštitnički ih čuva.

Kao da ti kvaliteti nisu bili dovoljno pozitivni, koli ih nadmašuje svojom inteligencijom i lojalnošću. Ovaj pas je pametan i brzo uči.

A njegova odanost? Verovatno bi plivali kroz vode okupirane morskim psima kako bi spasili svog vlasnika (baš kao i Lesi).

Na temperament utiče više faktora, uključujući naslednost, obuku i socijalizaciju. Štenci lepog temperamenta su radoznali i razigrani, spremni da priđu ljudima i da dozvole da ih drže. Odaberite štene koje vas sretne na pola puta, a ne ono koje tuče svoje drugove iz legla ili ono koje se krije u uglu.

Uvek upoznajte bar jednog od roditelja – obično je majka ta koja je na raspolaganju – kako biste bili sigurni da imaju prijatne temperamente koji vam odgovaraju. Upoznavanje braće i sestara ili druge rodbine takođe je korisno za procenu kakvo će štene biti kad poraste.

Kao i svakom psu, škotskom ovčaru je potrebna rana socijalizacija – izlaganje mnogim različitim ljudima, znamenitostima, zvucima i iskustvima – dok su mladi. Socijalizacija pomaže da vaše štene izraste u dobro vaspitanog psa.

koli pas
Kao i svim ostalim rasama i kolijima je potrebna rana socijalizacija kako bi izrasli u dobro vaspitane pse (freepik.com)

Redovno pozivanje posetilaca i odvođenje u prometne parkove, prodavnice koje dozvoljavaju pse i lagodne šetnje u susret komšijama takođe će mu pomoći da ispolira svoje društvene veštine.

Zdravlje

Koliji su generalno zdravi, ali kao i sve pasmine, skloni su određenim zdravstvenim stanjima. Neće svi škotski ovčari dobiti bilo koju ili sve ove bolesti, ali važno je da ih budete svesni ako razmišljate o ovoj rasi.

Ako kupujete štene, nađite dobrog odgajivača koji će vam pokazati dokaze zdravstvene ispravnosti za oba roditelja vašeg šteneta. Zdravstvene potvrde dokazuju da je pas testiran na određeno stanje i očišćen od njega. 

 • Dermatomiozitis: Nasledni autoimuni poremećaj kože, ova bolest izaziva lezije i probleme sa mišićima. Studije pokazuju da bi možda 70% kolija mogli biti nosioci. Trenutno se sprovode istraživanja kako bi se identifikovali geni koji prenose ovu bolest.
 • Collie Nose: Poznat i kao nazalni solarni dermatitis, ovo je stanje u kojem se koža nosa ljušti, curi i može izgubiti boju. Ako se ne leči, može biti bolno ili prerasti u rak. Nos škotskog ovčara održava se ograničavanjem izlaganja sunčevoj svetlosti, upotrebom kreme za sunčanje ili tetoviranjem crnim mastilom radi zaštite od štetnih zraka.
 • Anomalija oka ovčara: Ovo nasledno stanje ponekad može dovesti do slepila. Stanje izaziva promene i abnormalnosti u oku. Ove promene mogu uključivati horoidalnu hipoplaziju, abnormalni razvoj horoida (unutrašnji omotač očne jabučice); koloboma, defekt u optičkom disku; stafiloma, stanjivanje sklere (beli spoljni omotač očne jabučice); i odvajanje mrežnjače. Anomalija oka kolija obično se javlja do vremena kada pas ima dve godine. Ne postoji tretman za stanje.
 • Progresivna retinalna atrofija (PRA): Ovo je porodica očnih bolesti koja uključuje postepeno propadanje mrežnjače. U ranoj fazi bolesti, psi postaju slepi za noć. Kako bolest napreduje, oni takođe gube vid tokom dana. Mnogi psi dobro se prilagođavaju ograničenom ili potpunom gubitku vida, sve dok im okruženje ostane isto.
 • Nodularni granulomatozni episklerokeratitis (NGE): Takođe se naziva nodularni fasitis, fibrozni histiocitom ili Collie granulom, smatra se da je ovo stanje imunološki poremećaj. Na kraju uzrokuje oštećenje rožnjače. Mnogi škotski ovčari sa kolijevim nosom takođe imaju NGE. Lečenje uključuje antiinflamatorne i/ili imunosupresivne lekove.
 • Displazija kuka: Ovo je abnormalna formacija kuka koja može uzrokovati bol i hromost. Pse sa displazijom kuka ne treba uzgajati. Ako kupujete štene, tražite od uzgajivača dokaz da su roditelji testirani na displaziju kuka i da nemaju problema.
 • Alergije: Sasvim su česte kod ovih pasa i postoje tri glavne vrste alergija: alergije na hranu, koje se leče uklanjanjem određene hrane iz ishrane psa; kontaktne alergije, koje su uzrokovane reakcijom na lokalnu supstancu, poput posteljine, praška protiv buva, šampona za pse i drugih hemikalija; i inhalacione alergije, koje izazivaju alergeni u vazduhu, poput polena, prašine i plesni. Lečenje se razlikuje u zavisnosti od uzroka i može uključivati ograničenja u ishrani, lekove i promene u životnoj sredini.
 • Osetljivost na lekove: Poznato je da škotski ovčar reaguje na lekove poput ivermektina (koji se nalazi u lekovima za suzbijanje srčanih crva), anestezije i insekticida. Posavetujte se sa svojim veterinarom pre nego što svom koliju date bilo koji lek ili upotrebite proizvode za suzbijanje buva ili krpelja.

Nega

Koli udobno živi u gradu ili na selu, sve dok ima dovoljno vežbe. Brza, svakodnevna šetnja i igra u dvorištu su dovoljni. Uglavnom želi da bude sa svojom porodicom, što znači da nije kandidat za način života u dvorištu.

Ako je predugo ostavljen sam, sklon je preteranom lajanju. Iako je kod ove pastirske rase normalno lajanje – tako je upozoravao pastira na vukove – on ​​će lajati neprestano kad mu je dosadno, kad je usamljen ili na drugi način frustriran. Prekomerno lajanje se može izbeći ako se koli uključi u sve porodične aktivnosti i nastavi sa stalnom obukom poslušnosti ili sportovima pasa.

Obučavanje škotskog ovčara je lako, ali – kao i svakom psu – potrebna mu je rana socijalizacija kako bi se sprečilo da pas postane plašljiv. On takođe ima koristi od obuke poslušnosti; „Tiha“ komanda bi trebalo da bude deo svakog programa obuke kolija.

Kakva je ishrana potrebna škotskom ovčaru?

Preporučena dnevna količina: 2 do 3 šolje visokokvalitetne suve hrane dnevno, podeljene u dva obroka.

NAPOMENA: Koliko vaš odrasli pas jede zavisi od njegove veličine, starosti, građe, metabolizma i nivoa aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi i nije im potrebna ista količina hrane. Gotovo se podrazumeva da će visoko aktivnom psu trebati više od psa koji većinu vremena provodi na kauču. Kvalitet hrane za pse koju kupujete takođe pravi razliku – što je bolja hrana za pse, to će više hranljivih sastojaka pružati vašem psu, te će vam biti potrebna manja količina po porciji.

Kako se održava Lesijeva bujna dlaka?

Škotski ovčar ima dve vrste dlake: grubu (duga dlaka) i glatku (kratka dlaka). Dugodlaki škotski ovčar ima obilnu, ravnu spoljašnju dlaku koja je gruba na dodir i mekanu, krznenu poddlaku koja je toliko gusta da je teško videti kožu kad razdelite dlaku. Glatki ovčar ima kratku, gustu, ravnu spoljašnju dlaku s debelom poddlakom. Obe sorte se umereno linjaju.

Koli dolazi u četiri boje: oker (setite se Lesi), trobojni (crna sa belim oznakama i preplanulim senkama), plava (srebrnasto plava i crna) i bela (pretežno bela sa oznakama).

Količina negovanja potrebna za kolije zavisi od sorte. Sve u svemu, koli je čist pas, sa minimalnim mirisom karakterističnim za pse. Dugi, puni kaput kolija potrebno je temeljito četkati dva puta nedeljno (čak i češće da bi izgledao kao Lesi). Četkanje jednom nedeljno je dovoljno za kratkodlake kolije.

Kupajte psa po potrebi, obično svakih šest do osam nedelja. Mnogi vlasnici odlučuju da plate profesionalnog frizera za četkanje i kupanje svog škotskog ovčara, posebno sorte sa dugom dlakom, jer je dlaka tako gusta. Vlasnicima početnicima će četkanje biti izazovno, mada praksa i uputstva uzgajivača škotskog ovčara ili veštog frizera mogu sprečiti da ovo postane obeshrabrujući posao.

Obrezujte nokte jednom mesečno, a jednom nedeljno proverite uši na prljavštinu, crvenilo ili loš miris koji mogu ukazivati na infekciju. Takođe ih nedeljno brišite vatom navlaženom blagim, pH uravnoteženim sredstvom za čišćenje ušiju kako biste sprečili probleme.

Perite kolijeve zube najmanje dva ili tri puta nedeljno kako biste uklonili nakupljeni kamenac i bakterije koje vrebaju u njemu. Svakodnevno četkanje je još bolje ako želite da sprečite bolesti desni i loš zadah.

Počnite navikavati svog škotskog ovčara na kupanje i pregledanje dok je štene. Često rukujte njegovim šapama – psi su osetljivi na njihova stopala – i gledajte mu u usta. Neka negovanje bude pozitivno iskustvo ispunjeno pohvalama i nagradama, a vi ćete postaviti temelje za jednostavne veterinarske preglede i druga rukovanja kad odraste.

Dok doterujete psa, proverite da li ima rana, osipa ili znakova infekcije, kao što su crvenilo, osetljivost ili upala na koži, u nosu, ustima i očima i na stopalima. Oči treba da budu bistre, bez crvenila ili iscedaka. Vaš pažljivi nedeljni pregled pomoći će vam da uočite potencijalne zdravstvene probleme na vreme.

Kako se škotski ovčar slaže sa decom i kućnim ljubimcima?

Razigrani koli poznat je po ljubavi prema deci, čak i onoj sa kojima nije odgajan. On jako štiti decu u svojoj porodici, pazi na njih i čuva ih od opasnosti, baš kao što je Lesi učinila za Timija.

Kao i sa svakom pasminom, uvek treba da učite decu kako da priđu psima i da ih dodiruju, i uvek nadgledajte svaku interakciju između pasa i male dece kako biste sprečili bilo kakvo grickanje ili povlačenje uha ili repa sa bilo koje strane. Naučite svoje dete da nikada ne prilazi nijednom psu dok jede ili spava ili da ne pokušava da mu oduzme hranu. Nijedan pas, bez obzira na to koliko je druželjubiv, nikada ne bi smeo ostati bez nadzora sa detetom.

Koli je takođe zaštitnički nastrojen i nežan prema drugim kućnim ljubimcima u svojoj porodici. Ona je nežan čuvar, spreman da pazi na bebe zečeve, piliće ili koze.

Najnovije
Pročitajte još...