Zašto činčile odbacuju dlaku?

Zašto činčile odbacuju dlaku?
Sadržaj

Ponekad vaša činčila gubi velike količine dlake i pri najmanjim pokretima, a uzrok tome nije starenje ili linjanje. Razlog za ovo ponašanje postoji, a zašto činčile odbacuju dlaku govorimo u nastavku članka.

Zašto činčila odbacuje dlaku?

Do odbacivanja dlake može doći ako se vaša činčila čvrsto drži i pokušava da pobegne, ako je pod stresom ili ako joj se krzno zakačilo za nešto.

Obično se odbacivanje vrši da bi se “pobeglo” iz situacije u kojoj se činčila nalazi. 

Slično kao što gekon odbacuje rep ako ga uhvati grabežljivac (ili ga vlasnik slučajno uhvati za rep), činčile će odbaciti pramenove dlake da bi pobegle od svega što doživljavaju kao opasnost.

Kako se odbacivanje dlake razlikuje od normalnog linjanja?

Sa normalnim linjanjem, činčile gube male količine krzna postepeno sa celog tela kako dlaka stari, opada i zamenjuje se novom dlakom koja raste ispod. Ovaj proces je toliko postepen da očigledne ćelave tačke nisu vidljive.

Međutim, kod odbacivanja krzna traumatski događaj prethodi gubitku dlake. Velika količina dlaka opada odjednom, ostavljajući čistu, glatku i veoma uočljivu ćelavu mrlju.

Koliko je potrebno da dlaka činčila ponovo izraste?

Kratke, guste dlake mogu biti vidljive u roku od nekoliko nedelja nakon što dođe do odbacivanja krzna. Povratak pune, guste, normalne dlake može potrajati i do nekoliko meseci.

Kako sprečiti odbacivanje dlake?

Vlasnici mogu sprečiti odbacivanje krzna tako što nikada ne zgrabe životinju direktno za krzno ili kožu i tako što će uvek podržavati telo ljubimca ispod grudi, stomaka i zadnjeg dela. Pored toga, vlasnici bi trebalo da budu sigurni da nikada ne dozvoljavaju drugim prirodnim grabežljivim kućnim ljubimcima, kao što su mačke i psi, da dođu u blizinu činčila. Drugi kućni ljubimci mogu biti dobrodušni i dobronamerni u pokušaju da zgrabe činčilu da bi se igrali sa njom, ali zapravo mogu izazvati odbacivanje krzna ili još gore povrede.

Kada odvedete činčilu kod veterinara za egzotične životinje, ona može postati nervozna ili uplašena, a odbacivanje dlake je uobičajeno u ovakvim situacijama. Nema potrebe za panikom, vaša činčila će biti sasvim u redu. Uverite svoju činčilu da je bezbedna koristeći poslastice, nežnim maženjem i razgovarajte s njom tihim tonom. 

Održavajte zdravo krzno vaše činčile

Da biste održali krzno vaše činčile zdravim (i da ga ona ne bi odbacivala), pobrinite se da su činčili često na raspolaganju peščane kupke. Kupatilo za činčile možete držati u kavezu ili ga stavite u kavez nekoliko puta nedeljno. Ako držite kupatilo u kavezu, dodajte više prašine nekoliko puta nedeljno. Ako odlučite da redovno stavljate kupatilo u kavez (umesto da ga ostavljate u kavezu), samo dodajte svežu prašinu svaki put kada uđe u kupatilo. Redovne peščane kupke pomoći će da krzno vaše činčile ostane suvo i paperjasto, a one to vole!

Održavanje suvog krzna će sprečiti da se koža činčile zarazi ili dobije gljivičnu infekciju. Pošto je krzno tako fino, vlaga se lako zaglavi između dlačica što može podstaći razvoj bakterija i gljivica. Zdrava dlaka će smanjiti verovatnoću da krzno vaše činčile opada tokom rukovanja.

Pravilnim rukovanjem i zdravim kaputom činčile, opadanje krzna se može izbeći većinu vremena. A ako se to ipak dogodi, ne brinite. Opadanje i odbacivanje krzna su redovne pojave kod činčila, a krzno će brzo izrasti.

Drugi uzroci gubitka dlake kod činčila

Drugi uobičajeni uzroci gubitka dlake kod činčila uključuju dermatofitozu (ringworm) i žvakanje krzna.

Ringworm – gljivično oboljenje

Ringworm zapravo nije crv ili parazit, to je gljivica. Prenosi se na ljude i druge kućne ljubimce preko zaraznih spora gljivica koje se nalaze na zahvaćenim dlakama. Ove spore gljivica mogu opstati u suvim sredinama i do nekoliko godina.

Zaražene činčile imaju male mrlje suve, ljuskave kože, obično na nosu, ušima i nogama. Međutim, teško pogođene životinje mogu imati ove fleke bilo gde po telu, a zahvaćena koža može izgledati crveno, upaljeno i sa krastama. Ringworm dijagnostikuje veterinar.

Lečenje lišaja uključuje temeljno čišćenje svih područja u kojima je činčila bila u kontaktu kako bi se osiguralo da nijedna zarazna dlaka ne ostane iza koja bi mogla ponovo zaraziti pacijenta, druge životinje ili ljude.

Žvakanje krzna može biti izazvano stresnim životnim uslovima

Žvakanje krzna kod činčila je uobičajen problem u ponašanju u kojem činčile žvaću svoje krzno ili krzno svojih drugara u kavezu, što rezultira dlakom koja izgleda neuredno. Dlaka koja ponovo raste može biti kraća i tamnija od prvobitnog krzna. Žvakanje se najčešće dešava u predelu leđa do repa, ali se može pojaviti bilo gde na telu.

Teorije o tome zašto činčile žvaću kosu uključuju stres, hormonsku neravnotežu, nedostatke u ishrani, osnovne probleme sa zubima, dosadu, prisustvo drugih (parazitskih ili gljivičnih) infekcija kože i genetsku predispoziciju. Najšire prihvaćeno objašnjenje je da je žvakanje krzna odgovor na stres u okruženju, kao što je prenatrpan kavez, prisustvo agresivnih drugova u kavezu ili drugih grabežljivih kućnih ljubimaca (kao što su mačke i psi), prečesto rukovanje, ili druge okolnosti koje izazivaju anksioznost.

Veterinar može da dijagnostikuje žvakanje krzna tako što će obaviti detaljan fizički pregled, uključujući oralni pregled, kako bi isključio zubnu bolest, kao i niz kožnih testova kako bi se eliminisalo prisustvo kožnih infekcija kao što je lišaj. Mora se obezbediti i odgovarajuća ishrana kako bi se isključili nedostaci u ishrani.

Uzrok žvakanja krzna može biti teško odrediti. Lečenje može jednostavno uključiti eliminaciju mogućih stresora obezbeđivanjem većeg kaveza, ređe rukovanje kućnim ljubimcem, uklanjanje drugih kućnih ljubimaca ili agresivnih drugova u kavezu i obezbeđivanje pravilne ishrane. Ponuda drugih, prikladnijih stvari za žvakanje, kao što su seno i drvene igračke, takođe može pomoći.

Šta vlasnik činčile treba da uradi ako se kod činčile pojavi gubitak dlake?

Vlasnik činčile koji primeti područja opadanja dlake kod svog ljubimca i koji nije svestan traumatske epizode ​​koja je dovela do odbacivanja dlake, trebalo bi da životinju odvede da je pregleda veterinar za egzotične životinje. 

Veterinar može pomoći da se osigura da ne postoje osnovne kožne infekcije koje zahtevaju medicinski tretman, može pomoći u otkrivanju problema u ponašanju koji bi mogli dovesti do žvakanja krzna i može propisati bilo koji neophodan tretman.

Međutim, ako vlasnik zna za određeni incident koji je uključivao grubo rukovanje koje je praćeno odbacivanjem dlake, nije potrebno dalje ispitivanje sve dok su preostale oblasti gole kože čiste, glatke, nisu upaljene i pokazuju početak ponovni rast kose u roku od nedelju ili dve.

Najnovije
Pročitajte još...