Zašto maltezeri puno laju?

Zašto maltezeri puno laju?
Sadržaj

Nekontrolisano lajanje na bilo šta jedno je od najizazovnijih ponašanja koje treba ispraviti kod nekih pasmina pasa. Ovo izdanje vas može dovesti do ivice zdravog razuma, naročito ako je vaš pas maltezer.

Dakle, za one koji se pitaju da li maltezeri mnogo laju, odgovor je da, maltezeri puno laju i vrlo rado to čine. Maltezeri dele osobinu koja je karakteristična za većinu malih rasa pasa – imaju posebno osetljiv temperament zbog kojeg su skloni nekontrolisanom lajanju, a nekoliko razloga može pokrenuti ovo ponašanje.

Imajte na umu da je ovo prirodno ponašanje vašeg psa. Lajanje je način na koji psi komuniciraju, a vaš maltezer će prirodno osećati potrebu da vas upozori kada se nešto događa.

Pre nego što izgubite glavu dok slušate svog maltezera kako besomučno laje, sačekajte! Postoje neki trikovi uz pomoć kojih možete pokušati da ispravite ovo ponašanje svog voljenog psa. Hajde da razmotrimo sve detalje ove problematike:

Da li su maltezeri glasni psi?

Nisu retki slučajevi da se vlasnici maltezera pitaju zašto njihovi dlakavi mali prijatelji sve vreme laju na… pa, bukvalno sve. Odgovor je prilično jednostavan: psi mogu lajati iz više razloga. Neki od njih su spoljašnji, poput stimulansa koji pokreću teritorijalno ponašanje, a drugi unutrašnji, poput straha, frustracije ili dosade.

Nikad manji, a nikad glasniji pas (freepik.com)

Ne postoji tačno vreme kada maltezeri otpočinju nekontrolisane napade lajanja, jer ne odrastaju svi u istom okruženju. Međutim, neki okidači za lajanje mogu se lako prepoznati:

Stres

Lajanje služi psima, između ostalog, za oslobađanje od stresa. Iako je vrlo teško odrediti kada pas zapravo laje zbog stresa, uobičajeno je da psi laju u situacijama koje su za njih nesumnjivo vrlo stresne.

Entuzijazam

Neki maltezeri su toliko oduševljeni određenim stvarima, da ne mogu a da ne zalaju. Ovaj entuzijazam je oblik stresa, ali se može koristiti za poučavanje psa novim komandama i trikovima.

Dosada

Ako vaš maltezer provodi veći deo svog života izolovan u bašti ili dvorištu ili ostaje ceo dan sam kod kuće dok vi idete na posao, mogao bi početi da laje iz dosade. Obično je vrlo teško rešiti ovu situaciju jer niste prisutni kada pas laje.

Frustracija

Ako vaš maltezer laje iz frustracije, to je zato što se oseća bespomoćno ili ne može nešto da dobije (poput otvaranja vrata ili posezanja za igračkom), što je vrlo često kod ove rase malog psa.

Kako da nateram maltezera da prestane da laje?

Prvo što nam pada na pamet, kako bi maltezer prestao da laje jeste obuka, ali za to je potrebno vreme. Iako srdačno preporučujemo trening, pokušajte i sa ovim pristupačnijim alternativama:

Umirujuće poslastice

Razmislite o tome da svom psu date suplemente za smirenje, koje možete kupiti u svim bolje snabdevenim prodavnicama za kućne ljubimce. U pitanju su meke poslastice za žvakanje, koje imaju dopadljiv ukus, a sadrže melatonin i tiamin, koji opuštaju pse. Ovi sastojci će smanjiti mentalnu napetost maltezera i pomoći će mu da ostane smiren u različitim situacijama. 

Davanje ukusnih poslastica može maltezera obuzdati u besomučnom lajanju (freepik.com)

Sigurno sklonište

U velikom broju situacija maltezer će odustati od lajanja i destruktivnog ponašanja, ako ima mesto na kojem se oseća sigurno. Kad god je pod stresom pas će otići u svoj krevetić da se odmori, a ako je taj krevetić topao, podstavljen i natkriven – tim bolje. 

Esencijalno ulje lavande

Baš kao i ljudi, i maltezeri mogu imati koristi od upotrebe prirodnih ulja za smanjenje nivoa stresa (a time i napada lajanja). Esencijalno ulje lavande najbolja je opcija koju možete pronaći kada su u pitanju prirodna ulja za vašeg krznenog pratioca. Postoje akademska istraživanja koja pokazuju da ulje lavande ima umirujuća svojstva i deluje na vašeg psa.

Igračke za žvakanje

I na kraju, korišćenje igračaka koje vaš pas može žvakati jedan je od najlakših trikova za smanjenje lajanja, a igračke za žvakanje su jedna od najpouzdanijih opcija za sigurnost i trajnost. Njihovi materijali su potpuno netoksični, a tekstura igračaka takođe pomaže u čišćenju zuba vašeg maltezera.

Temperament maltezera

Maltezeri po pravilu imaju vrlo ljubazan i nežan karakter i stvaraju značajne emocionalne veze sa svojom ljudskom porodicom. Međutim, maltezeri takođe mogu biti temperamentni i mogu biti pomalo mrzovoljni kada nisu pravilno vaspitani kao štenad. Pogledajmo najvažnije osobine temperamenta maltezera:

Nežan

Maltezeri pokazuju vrlo značajne znake naklonosti. Vole da ostanu uz vas i jako vole da ih mazite. Pored toga, teritorijalni karakter maltezera pojačava njihovu zavisnost od njihove ljudske porodice. Poznato je da je ova rasa pasa neodvojiva od svojih vlasnika.

Maltezeri su nežni, razigrani i veseli psi, ali mnogu biti i anksiozni i mrzovoljni (freepik.com)

Razigran

Maltezeri su vrlo razigrani i druželjubivi i imaju srećan izraz lica, zbog svog izgleda večitog šteneta.

Nezavisan

Maltezeri mogu ostati sami kod kuće ne praveći nered jer imaju prednost u odnosu na druge pse – lako se prilagođavaju životnoj sredini. To su psi kojima je potrebno mnogo manje svakodnevnog vežbanja nego većim rasama pasa. Generalno govoreći, kako vaš maltezer ima manje energije nego veliki psi, veća je šansa da ga možete ostaviti kod kuće bez nadzora.

Poslušan

Maltezeri imaju veoma zavisnu ličnost. Otuda su na glasu kao kučići igračke i stoga su idealni za one koji žele zaigranog ljubimca, punog ljubavi.

Pored lajanja, zašto maltezeri ujedaju?

Opšte je poznato da maltezeri grizu gotovo sve, alli za to postoji jednostavno objašnjenje.

Poput bebe, štene treba da grize stvari kad počnu da mu izrastaju zubi. Razlika je u tome što vaši maltezeri mogu dohvatiti više stvari za žvakanje po kući, a samim tim mogu napraviti i dosta štete. Ovakvo ponašanje je prirodno u ranim mesecima vašeg šteneta, ali pazite da mu to ne postane navika.

Pre svega, zaboravite na ideju da je vaše štene jedino koje grize sve pred sobom i da će to rezultirati time da grize sve i kada postane odrastao pas. Postoji nekoliko razloga zašto štenci grizu stvari oko sebe:

Istraživanje

Vaše štene je tek stiglo na ovaj svet – sve mu je novo i za razliku od vas, ono ne može da oseti, dodirne i uhvati rukama da istraži sve što ga zanima. Njegov način da sazna šta je nešto što mu upada u oči jeste da taj predmet zagrize.

Vašem maltezeru je dosadno

Maltezeru koji se dosađuje grickanje svega oko sebe može biti prijatna razonoda. U zagrizu je njegova najveća snaga, a samim tim i radost kada vidi da može nešto da uništi svojim zubićima.

Anksioznost

Maltezer koji provodi puno vremena sam u kući može pokazivati anksiozne poremećaje, pa bi lajanje i griženje mogao biti njegov način da se nosi sa tim.

Bol u desnima

Ako vašem štenetu maltezera rastu zubi, moglo bi da grize sve oko sebe kako bi ublažilo bol.

Kako trenirati maltezere da manje laju?

Maltezere je lako dresirati ako počnete kada je štene mlado. To je zato što se njihovo teritorijalno ponašanje, koje može otežati trening, još nije razvilo. Osim što ih je lako trenirati, maltezeri su i inteligentni i uglavnom shvataju da njihov vlasnik ima autoritet i ne treba im puno vremena za obuku da bi bili poslušni.

A što se tiče kontrole lajanja, trening maltezera je prilično jednostavan:

Ako vaš pas laje, naučite ga komandi da ostane „miran“. Na primer, kada maltezer sam prestane da laje, recite mu reč – to može biti nešto poput „tiho“ ili “tišina”.

Logično, ovo pomaže psu da započne povezivanje zaustavljanja lajanja sa uputstvom. Ponovite ovu vežbu svaki put kada pas prestane spontano da laje nekoliko dana, ne više od nedelju dana. Zatim počnite da dajete naredbe svom psu mirnim tonom kada počne da laje.

Kad se vaš pas zaustavi, dajte mu jednu od njegovih omiljenih poslastica. Posle nekog vremena, vaš maltezer će shvatiti da reč ‘tišina’ nosi sa sobom nagradu.

Najnovije
Pročitajte još...