Zašto neki zečevi imaju crvene oči?

Zašto neki zečevi imaju crvene oči?
Sadržaj

Neki beli zečevi imaju crvene oči. Pitate se odakle dolazi crvena boja očiju? Hajde da zaronimo malo dublje u ovaj fenomen.

Crvenooki zečevi nastaju kao rezultat albinizma. Uz nekoliko retkih izuzetaka, tela zeca su potpuno lišena boje. Pojava crvenih očiju dolazi zbog odsjaja unutrašnjosti zečjeg oka, a ne boje njihovog irisa.

Ali ne brinite, crvenooki zečevi (ili bilo koja životinja, po tom pitanju) nemaju povećanu tendenciju da budu agresivni. U stvari, mnogi su posebno uzgajani da budu nežni i sa njima je lako rukovati. Stoga hajde da istražimo malo dublje albinizam kod zečeva.

Albino zečevi

Boja očiju obično dolazi iz zenice. Geni zeca će proizvesti pigment koji odražava određene talasne dužine svetlosti, čineći vidljivu boju očiju. Albinizam, međutim, nadjačava sve druge gene koji bi delovali kao signal za oči i dlaku zeca da proizvedu boju.

Ovaj gen albinizma može se pojaviti u divljini, mada retko, ali je posebno primećen kod kunića uzgojenih kao kućnih ljubimaca. Crvenooki beli zečevi tokom prethodnih godina bili su izuzetno popularni. Prvobitno se ova osobina smatrala idealnom jer je stvorila čitave linije zečeva koji su bili lepi i čisto bele boje. U novije vreme, albino zečevi su uzgajani kao laboratorijske životinje zbog genetske sličnosti među pojedincima u rasi.

Da li zečevi sa crvenim očima zahtevaju posebnu negu?

Albino zečevi su uglavnom isti kao i svi drugi zečevi. Njihova osnovna nega trebalo bi da bude potpuno ista. To uključuje njihovu ishranu, veličinu zatvorenog prostora, vreme vežbanja i još mnogo toga. Čak i njihova nega treba da bude potpuno ista kao i nega bilo kojeg drugog zeca iste rase.

Možete primetiti da je zečje krzno zaprljano kod albino zeca malo više nego kod ostalih zečeva. Dno stopala bi moglo biti blago žuto od sedenja u njihovom kavezu. Ili ako imate novine u njihovom kavezu, mogli bi dobiti sive mrlje na nogama od novinskog mastila. Ovo je sasvim normalno i u redu. Nikada ne možete očekivati da čisto belo krzno ostane potpuno čisto. Sve dok svakodnevno čistite njihove nusprodukte, niste nemarni vlasnik zeca.

Albino zečevi imaju loš vid

Albino zečevi imaju lošiji vid od svojih nealbino kolega. Nisu slepi, ali će im često trebati više vremena da skeniraju svoje okruženje pre nego što krenu napred.

Svi zečevi imaju određenih poteškoća sa vidom, sa tačnom dubinom vidnog polja. Oči su im smeštene na bokovima glave. To im daje veće vidno polje, ali većina njihovog vida odvija se samo jednim okom, ograničavajući njihovu percepciju dubine. Povremeno možete videti kako zec izvodi ponašanje poznato kao paralaksiranje (ili skeniranje). Polako pomeraju glavu s jedne na drugu stranu da bi stekli predstavu o relativnoj udaljenosti između predmeta.

Crvenooki zečevi, koji imaju lošiji vid, imaju tendenciju da ovo skeniranje rade mnogo češće. 

Albino zečevi su osetljivi na svetlost

Crvene oči albino zečeva takođe su osetljivije na svetlost. Budući da nemaju iris, više svetlosti im prolazi kroz oči. To znači da je veća verovatnoća da će crvenooki kunići zažmuriti i da će im direktna sunčeva svetlost biti bolna ili teška. Kao vlasnik albino zeca, trebalo bi da preduzmete dodatne mere predostrožnosti kako biste bili sigurni da vaš zec uvek ima sklonište u koje može da se pomeri, pa ako mu direktna svetlost ne prija, može da se preseli negde drugde.

Albinizam je recesivna osobina

Tokom vekova bilo je mnogo eksperimenata sa albinizmom. Neka od ovih istraživanja posebno su se odnosila na zečeve, ali pacovi, miševi, zamorci i druge male životinje takođe imaju albino članove svoje vrste.

Otkriveno je i potvrđeno da je albinizam recesivna osobina. To znači da kada se crvenooki beli zec ukršta sa zecom čija je dlaka u boji, neće više davati albino zečeve do sledeće generacije.

Albino zečevi imaju čisto belo krzno i crvene oči (freepik.com)

Zbog toga su albino zečevi vrlo retki u većini grupa divljih zečeva. Sam gen je redak, ali čak i ako ga nose neki zečevi, albino osobine se neće pojaviti. Bez intervencije uzgajivača, na svetu bi bilo vrlo malo crvenookih belih zečeva.

Koje rase zečeva imaju crvene oči?

Da bi crvenooki beli gen održavali kroz generacije, mnogi uzgajivači morali su da razviju rase (poput Floridske bele) ili pod-rase (poput novozelandske bele), koje nisu ukrštene sa drugim bojama zeca. Postoje mnoge rase, posebno dugogodišnje, koje se mogu uzgajati sa albino bojom, ali samo nekoliko koje će uvek imati belo krzno i crvene oči.

Tri prepoznate rase zečeva koje su albino i uvek imaju crvene oči su himalajska, Florida bela i kalifornijska.

Rase zečeva koje uvek imaju crvene oči:

Postoje samo tri prepoznate rase zečeva koje će uvek imati crvene oči. Od njih, samo jedna rasa je 100% albino, Florida white. Himalajski i kalifornijski zečevi imaju albino gen, ali su mozaični albino zečevi koji imaju specifične oznake na delovima svog tela

Florida White

Florida white rasa zečeva jedina je rasa koja će uvek biti čisto bela sa crvenim očima. Uzgajane su posebno da bi bile laboratorijske životinje prijatnog raspoloženja. Ali od tada su postali popularna rasa kućnih ljubimaca, jer imaju tendenciju da budu prijateljski raspoloženi.

Himalajski i kalifornijski

Zanimljivi su himalajski i kalifornijski zečevi. Imaju albino gen sa belim krznom i crvenim očima, ali takođe imaju tamne oznake oko nosa, ušiju, stopala i repova. Imaju genetsku mutaciju koja je sprečila albino gen da u potpunosti nadjača boju zečje dlake.

Ovo je mutacija koja se razvila pre stotinama godina u divljini. Ovi zečevi su pronađeni i uzgajani na osnovu njihovih jedinstvenih boja dlake.

Ponekad imaju crvene oči:

Mnoge druge rase zečeva ponekad će imati crvene oči. Ovi zečevi mogu imati više različitih boja, ali deo toga takođe uključuje i albino gen. Budući da mnogi ljudi žele da imaju prelepog čisto belog zeca, mnoge od ovih rasa će čak imati i podrase koje se sastoje samo od albino boje.

 • Angora zečevi
 • Britannia Pettite zečevi
 • Flemish Giant zečevi
 • Holland Lop zečevi
 • Jersei Vooli zečevi
 • Lionhead zečevi
 • Mini Lop zečevi
 • Nizozemski patuljasti zečevi
 • Novi Zeland zečevi
 • Poljski zečevi
 • Zečevi Rek
 • Satenski zečevi

Ostale uobičajene boje zečjih očiju

Zečevi zapravo mogu imati mnogo različitih boja očiju. Najčešće su im oči vrlo tamno smeđe boje. U tim slučajevima njihove oči mogu izgledati crno, a iris će biti jedva primetan. Ali javljaju se i manje uobičajene boje.

Uobičajene boje zečjih očiju uključuju:

 • Braon: najčešća boja očiju koju ćete videti kod zečeva.
 • Plava: retka, ali lepa, na ovim zečevima ćete videti izrazito plavu zenicu. Ponekad će plava biti više sive nijanse, ali vodi se kao plava boja i u tom slučaju.
 • Ružičasta: ovo je neverovatno retka pojava kada zec smeđih očiju ima određeni skup gena zbog kojih se zenica čini bledo ružičastom. Razlikuje se od crvenih očiju albino zeca.
 • Crvena: ovo je kada zečeva zenica uopšte nema pigment, a uzrokovana je albinizmom.
 • Mermerna: mermernom bojom nazivamo stanje kada je zečje oko dve ili više odvojenih boja. Retko će, na primer, zečja zenica biti plava, dok je ostatak oka smeđ.

Infekcija crvenih očiju kod zečeva

Da se ​​ne bi zbunili i mislili da je infekcija oko rezervisana samo za albino zečeve koji imaju crvene oči, infekcija očiju može se javiti kod zečeva bilo koje boje. Crveno oko kod zečeva veoma je slično ružičastom oku kod ljudi. Ovo je stanje koje se javlja kada krvni sudovi u oku zeca nabreknu i daju zečjem oku crvenu nijansu. Ovu infekciju obično prate otoci, suzne oči ili kvržice oko očiju.

Uzroci crvenih očiju kod zečeva su mnogi. Mogu proizići iz:

 • Alergije
 • Glaukoma
 • Problema sa zubima
 • Bakterijske infekcije
 • Gljivične infekcije
 • Konjunktivitisa

Ako primetite da vaš kunić ima infekciju crvenih očiju, trebalo bi da zakažete sastanak kod veterinara vašeg zeca kako biste pronašli uzrok i pomogli zecu da se izleči.

Koji medicinski problemi mogu uticati na oči zeca?

Kunići mogu dobiti kataraktu, suzne oči i začepljene suzne kanale ili mogu razviti infekciju crvenih očiju ili apscese oko očiju. Većina ovih problema nisu direktno opasni po celokupno zdravlje zeca, ali mogu biti simptom ozbiljnijeg osnovnog stanja.

Najnovije
Pročitajte još...