Zašto zec neće da pije vodu?

Zašto zec neće da pije vodu?
Sadržaj

Baš kao i svim ostalim živim bićima na ovom svetu i zečevima je za opstanak potrebna voda. Ako vaš zec prestane da jede ili pije, on će vrlo brzo biti u životnoj opasnosti.

Hidratacija je ključna za bilo koju životinju, ali ako vaš voljeni ljubimac odbija da uzima vodu, njegovo zdravlje će uskoro biti upitno. Ukoliko prođu 24h da vaš zec ne pije vodu, to bi za njega moglo da bude fatalno. Odbijanje vode može dovesti do otkazivanja organa. Ukoliko primetite znake dehidratacije kod vašeg zeca, potrebno je da ga odmah odvedete kod veterinara.

Ako vidite kako vaš zec odbija vodu, morate da saznate zašto to čini. Pažljivo posmatrajte vašeg ljubimca, kako biste otkrili u čemu je problem. Bez obzira na objašnjenje zasnovano na posmatranju ponašanja ili postupaka vašeg zeca, treba potražiti pomoć kako biste osigurali da vaš zec preživi.

Da li zečevima treba voda?

Bez obzira na to da li je životinja o kojoj se brinete divlja ili pripitomljena, voda je neophodna za njen opstanak. Kada vaš zec ne pije vodu svakodnevno, on može ugroziti sopstveni život.

Kao i svim drugim živim bićima i zečevima je voda neophodna za život (freepik.com)

Evo zašto bi vaš zec trebalo da pije vodu svakog dana.

Zašto zecu treba voda?

Jednostavan odgovor je da je svim životinjama potrebna voda da bi preživele i održale dobro zdravlje. Voda za piće je neophodna za nekoliko organskih funkcija:

 • Voda će osigurati funkcionalan krvotok vašeg zeca, a  krv će teći u odgovarajućoj brzini i gustini. To će rezultirati pravilnim radom svih organa vašeg zeca.
 • Voda pomaže u radu digestivnog trakta i pomaže u kretanju hrane, što na kraju dovodi do redovne stolice i uriniranja vašeg zeca.
 • Voda pomaže u ispiranju izgrađenog kalcijuma iz zečje krvi. Ovo će pomoći u sprečavanju urinarnih problema i drugih srodnih problema, uključujući kamenje u bešici.

Ako vaš zec ne pije vodu, briga broj jedan je dehidracija. Međutim, pojaviće se i drugi problemi.

Ako vaš zec ne dobije dovoljno vode, imaće problema sa mokrenjem i pražnjenjem creva, što će rezultirati blokadama. Ovo će brzo dovesti do fatalnog stanja.

Srećom, zečevi su dovoljno pametni da znaju da je hidratacija neophodna i po potrebi će piti sami. Divlji zečevi obično se zadržavaju u blizini izvora vode kako bi osigurali doslednu hidrataciju.

Ako primetite da vaš zec ne pije vodu, postoji razlog zašto to ne čini.

Koliko vode treba da pije zec?

Različiti faktori određuju koliko vode vaš zec treba da popije u toku dana; baš kao i ljudi, za optimalno zdravlje, u zavisnosti od starosti, pola i težine, treba uneti određenu količinu vode. Evo nekoliko stvari koje morate znati pre nego što odredite koliko vode treba vašem zecu.

 • Koje je veličine zec? Većim zečevima je potrebno više vode da bi održali optimalno zdravlje.
 • Kakva je temperatura? Tokom leta zečevi treba da piju više, a zimi manje vode.
 • Koliko je star zec? Mladim zečevima je potrebno više vode nego starijim zečevima.
 • Koliko energije ima vaš zec? Što je vaš zec više aktivan, to je veća potreba za rehidracijom. Lenjivi zečevi neće osetiti jednaku žeđ kao aktivni.
 • Kakva je ishrana vašeg zeca? Ako vaš zec jede više suve hrane poput sena ili granula, trebaće mu više vode. Ako zeca hranite sa više lisnatog zelenila, oni već dobijaju određenu hidrataciju putem ishrane.

Srećan i zdrav zec treba da pije količinu vode koja iznosi oko 10% njegove telesne težine. Na primer, ako vaš zec teži 1 kilogram, trebalo bi da pije 100 ml vode dnevno.

Šolja vode je više nego dovoljna da zeca održi zdravim. Ne zaboravite da vodu kućnog ljubimca morate redovno menjati i dolivati kako biste bili sigurni da je voda sveža.

Koliko dugo zec može izdržati bez vode?

24 sata je granica koju zec može izdržati bez vode. Ako je toplo vreme, ovo vreme je kraće zbog neizmerne potrebe za hidratacijom. Treba da utvrdite da li vaš zec uzima makar malo vode ili je ne uzima uopšte; ova dva slučaja se veoma razlikuju.

Ako vaš zec pije malo vode, ali ne puno, to nije toliko opasno. Međutim, ukoliko ne uzima vodu uopšte, to je opasno za vašeg ljubimca.

Neophodno je utvrditi zašto vaš zec ne pije vodu ili će rezultat biti koban.

Zašto zec ne pije vodu?

Odbijanje vode nije tipično ponašanje za zečeve; ako ste zabrinuti da je vaš ljubimac dehidriran ili ne unosi dovoljan unos vode, morate da shvatite zašto.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vaš ljubimac možda ne pije vodu. Oni se kreću od psiholoških do medicinskih razloga. Nabrojaćemo nekoliko:

 • Voda bi mogla imati ukusan miris ili miris: zečevi mogu biti nervozne životinje; ako je nešto što ima čudan ukus ili ima drugačiji miris u njihovoj vodi, oni je neće piti. Morate očistiti vodu, pa čak i bocu ili posudu, a zatim je napuniti iznova.
 • Voda bi mogla biti pogrešne temperature: zečevi će odbiti da piju vodu ako je prevruća ili prehladna.
 • Zubobolja: Zubi vašeg zeca su izuzetno osetljivi. Uzrok odbijanja vode mogla bi biti zubobolja – obratite se veterinaru za pomoć.
 • Boca ili posuda za vodu nisu čiste: posudu ili bocu morate redovno čistiti. Ako su prljave, vaš zec će odbiti vodu.
 • Hidriran je vodom koju dobija iz hrane: Ako hranite kućnog ljubimca lisnatim zelenilom, on je već hidriran vodom koju dobija iz hrane. Međutim, treba da budete na oprezu – hrana nije dovoljna da obezbedi dovoljnu količinu vode.
 • Ostali izvori vode: Vaš zec može imati drugi izvor vode; možda postoji slavina koja curi ili cev iz koje se on hidrira.
 • Vaš kućni ljubimac je bolestan: Postoje razne bolesti zbog kojih bi vaš zec mogao da odbije hranu ili vodu.

Zapamtite, odbijanje vode nije tipično ponašanje za zeca, već signal da s njim nešto nije u redu.

Kako znati da li je vaš zec dehidriran?

Postoje znaci upozorenja da je vaš zec dehidriran i na njih treba paziti. Evo nekoliko:

 • Zategnuta koža: Nežno uštinite krzno svog ljubimca oko vrata. Ako se krzno ne vrati automatski na svoje mesto, vaš ljubimac je najverovatnije dehidriran.
 • Urin neprijatnog mirisa: Urin vašeg zeca postaće jačeg mirisa, ako je životinja dehidrirala. Takođe će biti tamnije boje.
 • Vaš zec ima temperaturu: Ako telesna temperatura vašeg zeca izgleda iznad 39 stepeni Celzijusa, vaš ljubimac je u opasnosti.
 • Letargija i dezorijentacija: Dehidracija može da utiče na nivo energije vašeg zeca. Vaš ljubimac može postati nespretan ili dezorijentisan.
 • Gubitak apetita: Kada vaš zec ne pije, njegovo telo neće pravilno funkcionisati. Na kraju će prestati i da jede, što predstavlja dodatnu opasnost za celu situaciju.

Kada vaš zec postane dehidriran, može umreti. Neophodno ga je odmah rehidrirati.

Kako rehidrirati zeca?

Rehidratacija je presudna kada shvatite da je zec dehidrirao. Uvek možete potražiti pomoć veterinara ako ne uspete sami da mu pomognete. Postavljanje posude sa vodom ispred vašeg zeca neće rešiti problem.

Ako zec odbija vodu 24h mogao bi biti životno ugrožen (freepik.com)

Ovo je spor proces i najefikasniji je ako špricem životinji dajete tečnost. Možete uzeti špric koji je dovoljan za hranjenje zeca iz bilo koje prodavnice kućnih ljubimaca.

Špric napunite vodom i stavite ga na ugao usta zecu. Počnite sa ispuštanjem vode malo po malo i kontrolišite mlaz.

Neka vaš ljubimac guta i odmara se između mlazeva.

Ako vaš zec ima problema sa gutanjem vode koju mu date, odmah ga odnesite veterinaru. Vašem ljubimcu je potrebna IV tečnost.

Kako podstaći zeca da pije vodu?

Ponekad će vašem zecu biti potrebno ohrabrenje da pije iz flaše sa vodom koju ste mu postavili. Postoji nekoliko trikova i saveta koji pomažu vašem zecu da pije, kako bi sprečio dehidrataciju.

 • Banana: Pokušajte da namažete malu količinu banane na posudu kako biste kućnog ljubimca nagovorili da popije. Ali obavezno obrišite ostatke banane da ne bi istrulili. Kada vaš zec samostalno koristi bočicu, možete prestati da primenjujete bananu.
 • Metal ili plastika: Nabavite metalnu posudu za vodu, pre nego li plastičnu. Pošto zečevi imaju oštre zube, mogu oštetiti plastiku.
 • Neka voda bude uvek sveža: Želite da svakodnevno pružate svežu vodu i redovno perete bocu kako biste izbegli rast bakterija.
 • Lisnato zelenilo: jer lisnato zelenilo pruža neku vrstu hidratacije, što ga više hranite zelenišem, to je zecu bolje kada je u pitanju održavanje hidratacije. Obavezno operite zeleniš i poslužite ga mokrog.

Zaključak

Ako vaš zec ne pije dovoljno vode, u opasnosti je koja može dovesti do značajnih zdravstvenih problema. Obavezno pazite na unos vode kućnog ljubimca kako biste bili sigurni da dobija odgovarajuću količinu tečnosti.

Ako je ovo stalni problem, možda ćete želeti da se obratite veterinaru za sitne životinje u vezi sa zdravljem vašeg ljubimca.

Najnovije
Pročitajte još...