Zašto zečevi jedu svoj izmet?

Zašto zečevi jedu svoj izmet?
Sadržaj

Zečevi su, poput mačaka, vrlo pažljivi u svom doterivanju i vrlo dobro održavaju higijenu. Često ih možete videti kako ližu šape, zaglađuju krzno na ušima, pa čak i kako čiste svoju zadnjicu. Ali prilikom čišćenja svoje pozadine, oni takođe mogu konzumirati posebnu vrstu izmeta. Iako ovo može zvučati sasvim suprotno od dobrih higijenskih navika, zapravo postoji dobar razlog zašto zečevi to rade.

Šta je koprofagija?

Koprofagija se javlja kada se konzumira izmet. Sama pomisao na ovu vrstu ponašanja prilično je uznemirujuća za većinu ljudi, ali neke životinje, poput zečeva i pasa, zapravo jedu svoj izmet iz vrlo dobrog razloga. Koprofagija je normalno, zdravo ponašanje kod zečeva, ali kod drugih životinja, poput pasa, treba je obeshrabriti zbog nedostatka zdravstvenih koristi i nivoa gađenja kod vlasnika.

Zečevi ne jedu uobičajeni izmet koji podseća na komadiće peleta (freepik.com)

Kakav izmet jedu zečevi?

Zečevi redovno izlučuju otpadne materije, baš kao i druge životinje i ljudi. Fekalne materije obično izlaze iz zeca u vidu komadića koji podsećaju na pelet, ali će promeniti oblik ako se ne unesu odgovarajuće količine vlakana i vode. Fekalne materije nastaju tokom dana dok zec skače okolo ili posećuje leglo, ali ovi komadići nalik peletu, koje zec stalno proizvodi, nisu zapravo izmet koji zec konzumira. 

Pored redovnih fekalnija koje zečevi proizvode tokom dana, posebna vrsta izmeta se izlučuje i noću. Cekotrop, koji se naziva i noćnim izmetom, je posebna vrsta izmeta koja se razlikuje od obične zečje stolice. Cekotropi su mekši, lepljiviji i obično ih vlasnik zeca ne vidi, jer ih zec često konzumira odmah, dok izlaze iz tela. Cekotropi se proizvode u cekumu, delu crevnog trakta zeca, fermentacijom hrane koju zec jede. Takođe se proizvode samo noću, pa ako budete imali priliku da vidite kako ih zec jede, to će biti kasno uveče ili rano ujutro. Cekotrope ćete obično videti samo u kavezu ili na krznu vašeg zeca, u slučaju da se on ne oseća dobro, pa ih zato ne jede. U suprotnom će biti pojedeni pre nego što budete imali šansu da ih primetite. 

Zašto zečevi jedu izmet?

Cekotropi su puni hranljivih sastojaka koji su potrebni zecu. Ove posebne fekalije sadrže više proteina i vitamina nego što ih sadrži uobičajeni izmet, pa konzumirajući cekotrope (i zdravu ishranu), zec unosi sve važne hranljive sastojke koji su mu potrebni ostani zdrav. Sasvim je normalno ponašanje zečeva da jedu cekotrope noću ili rano ujutru, ali nije normalno da tokom dana jedu normalnu stolicu.

Izmet koji zečevi jedu zove se cekotrop i pun je hranljivih sastojaka (freepik.com)

Koji su znakovi da vaš zec jede svoj izmet?

Ako niste sigurni da li vaš zec jede svoj izmet, možete potražiti nekoliko ključnih pokazatelja.

Prvo proverite zadnji deo tela vašeg zeca. Zec obično ima čist zadnji deo, jer, iako su cekotropi mekani i lepljivi, on jede ovz vrstu izmeta dok izlazi iz njegovog tela. Ako se mali, mekani, lepljivi komadići izmeta zalepe za krzno vašeg zeca, onda vaš zec ne jede svoje cekotrope. Ako u kavezu i na telu zeca nema znakova cekotropa, vaš zec ih troši kako treba.

Drugo, proverite kantu za smeće i pod kaveza na mestu gde vaš zec spava. Ako je prisutan izmet u vidu peleta, kakav obično zatičete, onda vaš zec verovatno jede svoje cekotrope.

Treće, pazite na svog zeca kasno uveče ili rano ujutru. Ako vidite da čisti zadnji kraj i provodi više vremena ližući se ispod repa, onda jede cekotrope.

Da li treba da sprečite zeca da jede svoj izmet?

Ne! Ako zec ne pojede cekotrope, možda će mu nedostajati neke hranljive materije neophodne za pravilno funkcionisanje njegovog specijalnog digestivnog trakta. Ako vidite da vaš zec čisti zadnji kraj, nemojte ga uznemiravati.

Cekotropi su dobri po zdravlje vašeg zeca i ne treba da ga sprečavate da ih jede (freepik.com)

Šta ako vaš zec ne jede izmet?

Ako vaš zec ne jede cekotrope, najverovatnije postoji osnovni razlog zašto. Razlog može biti jednostavan – možda je vaš zec previše gojazan ili artritičan da bi dostigao cekotrop. Razlozi mogu biti i ozbiljni – kao što su probavne ili druge medicinske smetnje.

Neki zečevi koji nisu dobili odgovarajuće hranljive sastojke iz njihovih ličnih cekotropa mogu imati koristi od transfaunacije. To je slučaj kada se cekotropi zdravog zeca daju bolesnom zecu kako bi se uspostavio zdrav crevni trakt.

Najnovije
Pročitajte još...